Northugs nya kropp: ”Jag är lite tung”

1 av 2 | Foto: Foto: BJORN S. DELEBEKK, VG
Efter tiokilometersloppet i onsdags fångades Petter Northugs bringa på bild.
SPORTBLADET

Norsk press får hopp inför Tour de Ski-avgörandet när de ser Petter Northugs bara överkropp.

– Styrkeskillnaden mellan mig och Calle i backen är spännande, säger Northug till VG om sin nya ”stramare” muskler.

Petter Northug är tillbaka på allvar. När han bytte om efter 10 kilometer klassiskt i Toblach i onsdag fotograferades han med bar överkropp.

Norsk press imponeras av den norske stjärnans fysik.

”Bilden lovar Gott inför de sista etapperna av Tour de Ski – och inte minst vid klättringen i Val di Fiemme där lätta åkare har en stor fördel”, skriver tidningen VG.

Väger lika mycket

Själv tonar han ner förväntningarna som bilden inbringat. Northug menar att han kroppen blivit stramare, men inte lättare.

– Nu är det musklerna som väger lite. I fjol hade jag inte så många timmar i banken. Då var jag bara dåligt tränad egentligen, säger Northug till VG och beklagar sig över att vikten stannar på samma värde som för ett år sedan.

– Jag är lite tung tyvärr.

Den norska stjärnan leder touren, sju sekunder före svenske Calle Halfvarsson och 12,2 sekunder före Martin Johnsrud Sundby.

– Styrkeskillnaden mellan mig och Calle i backen är spännande. Det tror jag kan bli jämnt.

"Smalare i ansiktet”

Enligt VG har Northugs matchvikt legat runt 82-83 kilo. Han menar själv att han har 12-13 kilo mer än Sundby att dra på i den där monsterbacken som ska avgöra touren.

Northugs förre tränare Morten Aa Djupvik, nu expert hos NRK, ser dock att han tidigare adept är bättre tränad nu. Northug ”ser smalare ut i ansiktet, och att julens grisfett inte satt synliga spår på tvättbrädan”.

– Jag tror att det kan stämma att han är lika tung. Men jag känner att det här med kilon är lite överdrivet. Om Petter är i bra form, något han visar att han är så kan han ta den där backen på ett bra sätt, säger Djupvik.

ARTIKELN HANDLAR OM