Genrep i VM-banan: ”Blir skarpt läge”

Teodor Peterson kör Skandinaviska cupen i falun

SPORTBLADET

FALUN Han avbröt världscupen, vände hem för att finna formen.

Nu gör OS-hjälten Teodor Peterson comeback.

– Det skulle vara skönt att få en liten känsla av att det går åt rätt håll, säger 26-åringen.

Matsalen på hotellet uppe på Lugnet fylls av åkare som ska ladda med kolhydrater. Flera kända ansikten passerar. Vid Piteå Elits bord slår sig Charlotte Kalla ned. I skuggan av Tour de ski avgörs Skandinaviska cupen i Falun och många stjärnor tar chansen att genrepa i VM-banorna.

Teodor Peterson är en av dem. Sprintstjärnan, som vann dubbla medaljer på OS, söker efter formbesked.

Efter en tveksam inledningen i världscupen, med bottennappet i Davos där han inte tog sig vidare från kvalet, avbröt han tävlandet och for hem till Sverige.

Vet ingenting om sin form

Under jul- och nyår har Teodor Peterson lockat fram formen. Han har gjort det mer sprintinriktad träning och mindre distans.

– Jag har kört både själv och med andra. Lite kortare drag, säger han.

Vi är nyfikna på formen, vad tror du?

– Jag är absolut också nyfiken. Jag vet absolut inte.

Han kör dagens 15 km fri stil som uppvärmning, men huvudklassen är lördagens klassiska sprint. Och då väntar bra motstånd.

– Norge, Ryssland och Finland är här med flera av sina bästa så det blir bra, säger Teodor.

Den tunga säsongsinledningen bekymrar honom inte för mycket. Han hade en liknande upplevelse i fjol, men kom tillbaka efter en träningsperiod och vann silver individuellt och brons i team på OS.

”Inte dröminledningen”

– Jag tror att jag gjorde rätt i att åka hem. Det är alltid trist att se tävlingar på tv, men jag har fått genomföra bra träningar sedan jag kom hem. Det känns som rätt beslut. Men visst  det skulle vara skönt att få en liten känsla av att det går åt rätt håll. Så det känns som att det vänder, säger Teodor Peterson.

Är det en trygghet att veta att du kunde vända en liknande motgång förra säsongen?

– Det är ganska skönt att känna att det kan hända mycket på en och en halv månad. Det är inte dröminledningen, men än så länge behöver man inte göra en så stor sak av det.

Är det en fördel att testa VM-banorna?

– Det känns inspirerande, det känns som att alla går in lite extra för det. Det blir skarpt läge. Det blir intressant att se hur alla lägger upp loppen, det tror jag man kan ha med sig in i VM.

ARTIKELN HANDLAR OM