Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Vann – utan att få köra mördarbacken

Kalla på plats på VM-banorna

Charlotte Kalla vann närmast före Martine Ek Hagen, tv, och Astrid Uhrenholdt Jacobsen.   Charlotte Kalla vann närmast före Martine Ek Hagen, tv, och Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Nisse Schmidt/TT

FALUN. Hon avstod Tour de ski för att träna.

Och VM-formen verkar vara på väg.

Charlotte Kalla vann favoritdistansen 10 km fri stil i hygglig konkurrens i Falun - men fick aldrig testa stora Mördarbacken.

Charlotte Kalla körde skandinaviska cupen i Falun i dag. Foto: Petra Thorén   Charlotte Kalla körde skandinaviska cupen i Falun i dag. Foto: Petra Thorén

Värsta konkurrenterna och flera av kompisarna i landslaget har fullt upp med Tour de ski.

Charlotte Kalla har valt att avstå Touren för att få en bra träningsperiod. Hon har varit i Falun hela veckan, tränat på VM-banorna och avrundar med helgens tävlingar i Skandinaviska cupen.

I dag, fredag, stod favoritdistansen 10 km fri stil på programmet.

Och Charlotte Kalla fick ett fint formbesked – hon vann.

Tvåa var norskan Martine Ek Hagen, sju sekunder efter. Och på tredje plats, 18 sekunder efter, var Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge.

– Det är tuffa banor, men väldigt fin skidåkning. Det har varit bra preparerat, otroligt fina förhållanden. Det var kanske i dag som det var de svåraste förhållandena hittills eftersom det var plusgrader i går och sen fryst på under natten. Det var en utmaning.

Kalla är just nu inne i en hård träningsperiod.

– Jag känner mig nöjd med att jag har fått följa min plan över jul och nyår. Men det känns skoj att få dra på sig nummerlappen, det är vad jag behöver - ett litet avbrott i träningsperioden.

Utslagsgivande

Hon hade sju sekunder ner till Martine Ek Hagen.

– Det är duktiga tjejer som står på startlinjen i dag, men jag vet samtidigt att de som är i väg på Touren åker ännu fortare så det gäller att göra ett bra jobb.

Ni fick aldrig åka den stora Mördarbacken?

– Nog hade det varit kul att få gå alla banor, men jag är glad för att vi får åka skidtävlingar. Det har inte varit lätt i vinter, det är konstsnö som räddar upp det.

Det innebär att banorna blir än mer utslagsgivande till VM?

– Ja, så blir det.

Slingorna på banan i Falun ligger på stora delar av det som blir tävlingsbanor VM, men på grund av snöbrist fanns inte den stora Mördarbacken med. Den kommer att vara med på VM-milen i fri stil.

Vem passar backen bäst?

– Oj, jag tror att det är Marit (Björgen) i det slaget hon är just nu. Det är en ganska utslagsgivande stigning hela vägen. Man kommer inte utvilad när man kommer till det brantaste partiet.

Den passar dig ganska bra?

– Ja, ganska bra. Och Johaug – hon kan bara skutta upp.

Skulle gärna testa

Ida Ingemarsdotter var sexa, 50 sekunder efter Charlotte Kalla.

Hon gillade VM-banorna, men hade också gärna testat Mördarbacken.

– Man hade gärna åkt på originalbanorna i dag. Att åka distans är en sak men det är alltid en annan sak att tävla. Man får en annan fartbild och tar kurvorna på ett annat sätt, säger Ida Ingemarsdotter.

Du hade gärna kört den?

– Ja...

 

Herrloppet 15 km vanns av finländaren Matti Heikkinen före norrmännen Anders Glörsen och Finn Hågen Krogh. Bäste svensk blev Lars Nelson, som sa att han var nöjd med det resultatet.

Efter loppet gjorde de alla tummen upp för VM-banorna, som tidigare varit hårt kritiserade.

– Jag tycker att det är kompletta skidspår. Men Mördarbacken blir det än mer varierat, det finns långa partier att jobba på, säger Anders Glörsen.

Matti Heikkinen:

– Jag ser fram emot att få in Mördarbacken i racet.

Han tyckte också att backen ner mot stadion blivit bättre doserad.

– Mycket bättre, för två år sedan var den en katastrof, säger fredagens segrare.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet