Hans lösning för att klara tunga backen: En bit choklad

SPORTBLADET

Calle Halfvarsson har en vild idé om hur han ska klara sista klättringen:

Ta en chokladbit mitt i backen.

– Det får man en liten energikick av, säger han.

Calle Halfvarsson är tvåa i Tour de ski med två etapper kvar. I dagens lopp är målet att haka på den övriga ledartrion för att i den avslutande backen kämpa om pallplatserna.

25-åringens bekymmer är att de två tidigare försöken upp för Alpe Cermis har gått för långsamt. 2013 tappade Calle 1.40 på snabbaste klättraren, 2014 tappade han 1.30.

Slalom hjälper inte

I år vill svensken stärka sina chanser, men att träna på att åka i slalombackar tycker han inte hjälper. Det försökte han redan för två år sedan.

I stället hoppas Halfvarsson kunna orka bättre genom att ändra sitt näringsintag under loppet.

– Jag funderar på om man skulle kunna få någon snabb energi precis innan backen. Det tar ett litet tag för den att sätta i gång, så det skulle jag absolut kunna tänka mig att göra, säger han.

”Skulle vara bra”

Tanken är att en ledare räcker honom en kopp energidryck vid Alpe Cermis fot, då det fortfarande är flackt.

Men Halfvarssons idéer tar inte slut där. 

– Jag har funderat på om man skulle kunna få en chokladbit i backen, men det är lite svårare. Då ska man börja tugga på någonting. Det blir lite extra jobbigt, säger han.

Men det är en allvarlig fundering?

– Ja. Jag tror absolut att det skulle hjälpa. Det får man en liten energikick av. Det tror jag skulle kunna vara rätt bra. 

Halfvarsson har inte bestämt sig än. Något ska han inta under loppet, men vad och var vet han inte.

Choklad är ett seriöst alternativ, men han lutar åt energidryck.

– Choklad gör att du blir lite torr i munnen. På det viset är kanske vätska bättre. Vi får se vad vi hittar på, säger han och lägger till:

– Det är jätteviktigt med energi. Speciell på slutet av en tour när vi gjort så många lopp. Det är då man verk­ligen behöver det.

”Peppa och coacha”

Förbundskapten Rikard Grip berättar att landslaget tidigare har försett åkare med dryck vid backens fot. De har också gett dryck till damåkare mitt i backen, men hittills inte till någon kille.

– Väl i backen gäller fokus och inställning på varje ben- och armtag. Fokusera uppåt. Det är svårt att göra annat än att peppa och coacha, säger Grip.

Hur ser du på att ge åkarna choklad?

– Vi har aldrig gett choklad, men vi får se vad det blir.

ARTIKELN HANDLAR OM