Blåst av Northug och störd av ”liten norrman”

Halfvarsson fick ett mardrömslopp

Foto: SVTPLAY
SPORTBLADET

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Calle Halfvarssons lopp utvecklade sig till en mardröm.

Han blev blåst av Northug, tacklad av en ryss och dragen i stavarna av en "liten norrman".

– Det var inte så schysta grejer, säger svensken.

Calle Halfvarsson låg tvåa i Tour de Ski inför dagens 15 kilometer klassisk stil. Men i masstarten fick svensken problem, på flera olika håll. Det började vid det andra spurtpriset när Halfvarsson skulle avancera i fältet. Då satte ryssen Turysjev upp armen framför svensken och stoppade upp honom.

– Han kliver in på mina skidor. Väldigt onödigt. Han kollar inte ens bak när ha kliver ut, utan han åker rakt in i mig. Han gör en riktigt ful grej.

Men det var inte bara ryssen som förstörde för Halfvarsson.

– Sedan irriterar jag mig rätt mycket på en norsk kille. Jag vet inte riktigt vem han är, men han åker och drar i mina stavar. En liten norsk kille (Simen Andreas Sveen).

Tror du han gjorde det för att hjälpa sitt lag?

– Nej, jag tror det bara… jag skrek åt honom, vad han höll på med. Det var inte så schysta grejer.

”Jag förstår ingenting”

Halfvarsson lyckades ta sig fram i fältet efter ryssens tilltag och såg ut att spurta hem 15 sekunder. Då kom Petter Northug från ingenstans.

– Jag trodde att jag var klar för det spurtpriset. Jag kollade bak på Petter när vi går över krönet. Det ser ut som att han struntar i det. Men så ser han att jag lägger av med farten också och får upp hoppet. Då kommer han plötsligt och swischar om mig. Jag förstår ingenting. Jag trodde det var klart, säger Halfvarsson och fortsätter:

– Jag tänkte direkt "typiskt mig att ta ut segern i förskott".

Efter spurtpriset tappade Halfvarsson, som inte hade bra skidor, kraften och gick i mål som 27:e man, 30 sekunder efter segraren Tim Tscharnke.

– Det kostar för mycket på stadion varje varv. Man får egentligen inte skyla på skidorna, men jag skulle inte säga att jag haft det bästa glidet idag. Bra fäste i alla fall, säger Halfvarsson och fortsätter:

– Jag är besviken. Det här förstör lite. Nu får man gå hem och vara förbannad sedan får man bita ihop och komma igen i morgon.

”Får tacka dem”

Northug gick i mål som 21:a och leder fortfarande Tour de Ski, tre sekunder före Johnsrud Sundby som slutade åtta, och 27 före Halfvarsson. Svensken har dock inte gett upp inför morgondagens klättring uppför slalombacken.

– Jag kan inte rusa ikapp dem. De kommer gå fort. Jag och Belov får gå i vårt tempo och försöka att inte tänka så mycket på dem där framme. Det får bli i backen när vi ser dem. Då kan jakten börja. Det är kanske Petter vi får jaga för en andraplats.

Ska du prata med Belov?

– Ja. Vi lär försöka. Jag vet inte vad vi ska säga till varandra, jag kan inte ryska, så vi får väl köra teckenspråk. Jag kommer ändå inte rusa ut för att hålla ifrån honom utan försöka ta lite lugnare start än jag haft tidigare år så jag är pigg när jag går in i backen.

ARTIKELN HANDLAR OM