Northug utslagen efter målgången

1 av 3
SPORTBLADET

Petter Northug var helt utslagen efter den näst sista etappen.

Norrmannen leder fortfarande Tour de Ski – men nu är Martin Johnsrud Sundby bara tre sekunder efter.

– Jag ber till alla gudar om att få hjälp att ta mig uppför backen, säger Northug.

Martin Johnsrud Sundby har skaffat sig ett jätteläge att vinna Tour de Ski. Norrmannen var bara fyra sekunder efter dagens segrare Tim Tscharnke och knappar nu in på Petter Northug i toppen.

Northug gick i mål som 17:e man och leder fortfarande touren, men avståndet till Johnsrud Sundby är nu bara tre sekunder.

Efter målgång låg Northug helt utslagen i målområdet och reste sig inte förrän efter någon minut. Norrmannen skräms dock inte av klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis.

– Jag är inte rädd för backen och jag är inte rädd för att ha ont. Den hade kunnat vara dubbelt som lång. Om jag bara får veta distansen innan så ställer jag in mig på det, säger han enligt VG.

”Hade inte varit psykolog längre”

Calle Halfvarsson tappade i masstarten över 15 kilometer klassiskt och är nu hela 26 sekunder efter Northug. Svensken såg ut att ta sista spurtpriset, men då dök Northug upp från ingenstans.

– Jag försökte bara ha bra rytm. Jag såg att Calle hade bestämt sig. Sen stannade han på toppen och då försökte jag kontra. Jag tänkte inte ta de tre sekunderna, men i efterhand tror jag att jag knäckte Calle så att han tröttnade mer än mig på sista rundan, säger Northug.

ARTIKELN HANDLAR OM