Bergström: Krävdes fyra smällar för att sänka Halfvarsson

Uppfriskande att han han inte gömmer sig bakom ursäkter

SPORTBLADET

Val di Fiemme, Italien. Länge kändes det som att inget kunde rubba Calle Halfvarsson.

Inte heller i dag kunde en smäll sänka den eviga fyran.

Det krävdes fyra.

Kristoffer Bergström.

Nu är det kört.

Jag orkar inte linda in orden, ids inte vaddera känslorna för att skapa spänning. Från början trodde jag inte att Calle Halfvarsson skulle ha en chans att vinna touren, jag trodde hans brister i bergsklättring skulle göra att han som bäst kunde bli trea bakom Sundby och Cologna.

Men så föddes hoppet. Calle körde fenomenalt i fem raka etapper.

Och så dog hoppet. Calle körde svagt i etapp sex.

Uppfriskande

Det är uppfriskande att Calle Halfvarsson inte gömmer sig bakom ursäkter. När vi nyss pratade efter dagens 27:e-plats försökte 25-åringen inte smita undan med insinuationer om att det var lagkamraternas eller vallarnas fel.

Det var han. Det höll inte riktigt.

Halfvarsson har den här vintern mantlat den gamle häcklöparen Sven Nylanders smeknamn "den eviga fyran". Han var en placering från pallen i Lillehammer, en placering från pallen två gånger i Davos och en placering från pallen i Toblach.

I dag förstördes han hopp om podiet efter att han gått på fyra smällar.

1. Hans skidor gled sämre än norrmännens. Det var så märkbart att också Martin Johnsrud Sundby pratade om det i mixade zonen.

2. Han trodde sig ha plockat hem det andra spurtpriset och sänkte hastigheten, men märkt inte att Northug brände förbi strax före linjen.

3. Han blev hockeytacklad av ryssen Sergej Turysjev.

4. Han blev dragen i stavarna av en oidentifierad åkare, som Calle nöjer sig med att kalla "en liten norrman". Jag ska inte peka ut någon, utan nöjer mig med att säga att norrmannen betedde sig grisigt. Riktigt sveenaktigt.

För ledsamt att tänka på

I totalställningen ligger Halfvarsson trea. Avstånden till de två norrmännen framför är 23 och 26 sekunder, vilket kan låta överkomligt, men Calle är vis av erfarenheten från jaktstarten i Toblach. Då jagade han ikapp 13 sekunder och fick sedan plåga sig runt resten av loppet och stå ut med magont hela kvällen.

Det dubbla avståndet går inte att ta in före stigningen, det är dumdristigt, och det verkar Halfvarsson förstå.

Alltså står kampen primärt mellan honom och Jevgenijv Belov. Segraren av dem blir trea i Tour de ski och belönas med 235 000 kronor, förloraren blir lottlös och hamnar på plats… nej, jag vill inte skriva det. Det känns för ledsamt att tänka på en sådan här dag.

ARTIKELN HANDLAR OM