Wikén bröt ihop efter jätteraset

Tappade allt – då ber vallachefen om ursäkt

1 av 3 | Foto: Bildbyrån
Emma Wikén hade svårt att hålla tårarna tillbaka efter loppet.
SPORTBLADET

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Emma Wikén tappade allt på näst sista etappen och lämnade i tårar.

Efter raset tog vallchefen Urban Nilsson på sig skulden.

– Nog försvann det en bit av hjärtat, säger han.

Emma Wikén var bra med i Tour de Ski inför den sjätte etappen på en fjärdeplats. Men under 10 kilometer klassisk masstart förstördes svenskans chanser.

Marit Björgen, Therese Johaug och Heidi Weng ryckte redan efter tre kilometer och efter halva loppet hade Wikén tappade en minut och 13 sekunder på tättrion.

Sedan fortsatte raset. Vid 7,5 kilometer var svenskan två minuter och 18 sekunder efter på en 21:a plats.

Norskorna följdes med hela vägen och på upploppet kunde Johaug spurta hem segern före Björgen och Weng. Wikén slutade till sist 21:a, tre minuter och 23 sekunder efter.

”Vi som är bommat”

Efter Wikéns ras tog vallachefen Urban Nilsson på sig ansvaret.

– Det är vi som har bommat. Det är så jävla tråkigt att inte Emma får visa hur duktig hon är, säger Nilsson som hade svårt att se Wikéns tårar.

– Nog försvann det en bit av hjärtat.

Wikén var först så ledsen att hon inte kunde prata med media, men samlade sig sedan.

– Jag var inte jättenöjd. Jag var besviken och arg och då kommer tårarna. Det är så jag funkar. Det var väldigt tråkigt. Jag hade bestämt att jag skulle göra mitt bästa och försöka ligga med där framme. Men det gick inte. Tyvärr, säger hon.

”Inte jätteroligt”

Wikén märkte redan på andra varvet att skidorna inte fungerade.

– Det har inte varit jätteroligt att åka, det har det inte. Jag vet att formen fanns men märkte att många av tjejerna hade bättre skidor än jag idag. Det var lite tråkigt. Jag är bortskämd med att ha bra skidor. Vi har alltid grymma skidor. Klart att sådana här dagar ska komma också, men det är alltid tråkigt att de kommer just nu.

Björgen är fortfarande i klar ledning i totalen, två minuter och 50 sekunder före Johaug och två minuter och elva sekunder före Weng. Wikén ligger nu tia i toalen och är över åtta minuter efter Björgen.

Maria Rydqvist blev bästa svenska på en 15:e plats.

ARTIKELN HANDLAR OM