Så bra var svenskarna i Tour de Ski

SPORTBLADET

Svensk längdåkning mår inte särskilt bra.

När Sportbladet bedömer de svenska insatserna i Tour de ski förtjänar bara en åkare ett betyg högre än "bra".

Och han snackar själv ner det ett snäpp.

Calle Halfvarsson

Placering: 4

Kommentar: Jag ville ge en fyra, men Calle bad om en trea. I sex av sju etapper var han starkt och allsidig, kvick både i käften och i spåret, men man säger inte emot Sveriges bästa touråkare. Hör ni det, man säger inte emot, han ska ha en trea!

Stina Nilsson

Placering: Bröt efter tre etapper.

Kommentar: Fjärdeplatsen i sprinten var väntad, men att hon nådde samma plats i den klassiska jaktstarten visar att 21-åringen redan är en mångsidig åkare. Vore det inte för att hon åkte hem och testade VM-banorna hade Nilsson bjudit oss på en spännande resa.

Emma Wikén

Placering: 9

Kommentar: Åkte på vad som kan ha varit hela tourens grövsta felvallning i lördags. Tappade då mer än tre minuter på älsklingssträckan 10 km klassiskt. Utan den plumpen, som inte är hennes fel, hade Wikén kunna bli fyra i touren. Så omdömet blir lågt med tanke på prestationerna, bara tre plus, men de har guldkant.

Anna Haag

Placering: Bröt efter fem etapper.

Kommentar: Nja, hon är fortfarande inte riktigt med i toppen, men jodå, det artar sig. Med osviklig optimism gladdes Haag åt alla sina lopp, också 26:e-platsen i prologen. Vi imponeras över hennes tionde- och sjundeplats i Toblach, men stannar vid godkänt i betyg.

Maria Rydqvist

Placering: 12

Kommentar: I skymundan har Rydqvist gjort en jämn och fin tour. Allra bäst var hon när det var som tuffast; svenskan var lika snabb på att klättra som tourfyran Ragnhild Haga.

Daniel Richardsson

Placering: 11

Kommentar: Dålig start, dålig avslutning. Placeringen är ingen fara, men insatsen på exempelvis femton klassiskt är för svag för mer än godkänt.

Simon Andersson

Placering: 27

Kommentar: En förmiddag i Schweiz slog blixten ner i Simon. 23-åringen tog sig inte bara vidare från kvalet i sprint, utan gick där vidare til semi. Det är utropstecknet i en tour som visat hans styrkor och brister.

Marcus Hellner

Placering: 12

Kommentar: Humöret är svajat lika mycket som resultaten. Efter en hyfsad start kom Marcus bra 52:a i sprint, vilket kastade bort honom från täten. Därefter har han varit avslappnad och glad, men känslan har varit att han inte riktigt går för fullt.

Emil Jönsson

Placering: Bröt efter tre etapper.

Kommentar: Plas 30 i prologen, 21 i jaktstarten, ut i semin i sprinten. Visst finns massor av förmildrande omständigheter, men den resultatraden måste ge en etta i betyg.

Martin Johansson

Placering: Bröt efter fem etapper.

Kommentar: Nej. Det här gick inte alls bra. Det största intrycket som Martin gjorde var som visselblåsare, när han avslöjade att Poltoranin hade skejtat sig till segern i ett klassiskt lopp.

Anders Svanebo

Placering: 36

Kommentar: Pendlade mellan plats 36 och 58 i etapperna.

Maria Gräfnings

Placering: 32

Kommentar: Hade otur som blev nermejad efter ett fall i etapp två. För slutresultatet hade det ändå ingen större betydelse. Det positiva med Gräfnings tour var att den trots allt blev bättre för varje etapp.

Sara Lindborg

Placering: Bröt efter fyra etapper.

Kommentar: Efter tre misslyckade lopp sprattlade Lindborg till med en femtondeplats på fem kilometer klassiskt innan hon bröt touren. Hade troligen fått minst godkänt om hon fortsatt i mål.

Helene Söderlund

Placering: 27

Kommentar: En lång räcka resultat på undre halvan, där tjugosjätteplatsen på sista masstarten sticker ut som det bästa loppet.

ARTIKELN HANDLAR OM