Ändrar i upplägget – för att skydda Kalla

"Man måste stänga dörren"

Foto: SVT Sport
SPORTBLADET

Det blytunga genrepet får konsekvenser för Charlotte Kallas VM-uppladdning.

Nu ändras upplägget för att skydda skidstjärnan från trycket från sponsorer och media.

– Jag tror att man måste stänga dörren. Det tär för mycket på henne, säger tränaren Magnus Ingesson till SVT.

Charlotte Kalla valde bort Tour de Ski för att genrepa inför VM på hemmabanorna i Falun.

I fredags vann hon på favoritdistansen 10 kilometer fritt, men vid söndagens skiathlon var utgången en helt annan. Kalla var 41 sekunder efter segrande Astrid Urenholdt Jacobsen och slutade fyra.

Efteråt var hon knäckt och hade nära till tårar.

– Åker jag så här har jag inget att göra i VM, sa Kalla då.

Tränaren Magnus Ingesson var inte lika bedrövad, utan skyllde Charlotte Kallas resultat på dåliga skidor.

– Jag pratade med henne efteråt och sa att det här tar vi på oss. Hon måste också få säga det utåt. Vi hymlar inte, förklarade Ingesson.

Bröt nästan ihop

Uppståndelsen kring Charlotte Kalla är stor inför hemma-VM. Det var den också inför OS i fjol, när hon var på väg att bryta ihop.

Då tog Kalla bland annat hjälp av psykologen Thomas Nilsson. Till Sportbladet har hon berättat om vad hon dragit för lärdomar av det som skedde då:

– Det gäller att be om hjälp tidigt. Det är när jag ber om det som jag är motiverad att göra en förändring om det krävs. Jag får resonera kring det, varför känslan kommer och var den sitter. Och inte låta känslorna ta över för mycket.

Redan oktober förra året drog teamet kring Charlotte Kalla i handbromsen vad gäller 27-åringens tillgänglighet. Media- och sponsoraktiviteter planerades noga till före jul för att ge skidstjärnan lugn och ro.

"Har en aktivitet i början av veckan"

Och efter det misslyckade genrepet i helgen har Magnus Ingesson och Charlotte Kalla diskuterat ytterligare förändringar. Under söndagen flaggade Isaksson för att Charlotte Kalla skulle bli än mer svåråtkomlig framöver.

– Hon har en aktivitet med sponsorer i början av veckan, men sedan är det stopp, sa han till Sportbladet.

Efter måndagens möte är tongångarna desamma.

Charlotte Kalla ska skyddas, för att pressen på henne ska lätta.

– Eventuellt kommer vi ändra lite innehåll och detaljer, det kan gälla allt från sponsoraktiviteter till media. Jag tror att man måste stänga dörren. Det tär för mycket på henne, säger Magnus Ingesson till SVT.

"Ska träna på till SM"

Några förändringar i själva tävlandet fram till VM är dock inte att vänta. Utöver sista tävlingen i Östersund står också SM på schemat.

– Planen är att hon ska träna på bra fram till SM sista veckan i januari, det ska inte vara några pigga ben då. Jag ser ingen anledning att ändra det upplägget, säger Ingesson till SVT.

Skid-VM i Falun drar igång om en dryg månad, den 18 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM