"Northug borde ha blivit diskad"

SPORTBLADET

Tomas Northug utklassade konkurrenterna i finalen.

Men enligt SVT:s expert Anders Blomquist kunde norrmannen ha diskats redan i semin.

– Man får inte stå och staka där helt enkelt, sa Blomquist i sändningen.

De svenska herrarna misslyckades i sprint i Otepää. I stället var det fem norrmän och en finländare i final. Men en av dem, Tomas Northug, hade en uppmärksammad väg dit.

I upploppet av semifinalen hamnade norrmannen mellan två spår, där han såg ut att haka i ryssen Sergej Ustjugov som föll. Enligt SVT:s expert Anders Blomquist bröt Northug mot reglerna.

– Så får man inte göra. Norrman eller inte, man får inte stå och staka där helt enkelt, sa Blomquist och la till:

– Han borde ha blivit diskad.

"Löparna bakifrån har ansvaret"

Norrmannens tilltag ansågs inte bryta mot några regler, enligt Fis jury. Det var en korrekt bedömning, enligt NRK:s expert Torgeir Björn.

– Det är alltid löparna som kommer bakifrån som har ansvaret att hitta en korridor. Tomas var först in, och han har lov att gå mellan spåren. I värsta fall kan man säga att Ustjugov hindrade Northug, säger Björn enligt VG.

Första segern i världscupen

Tomas Northug tilläts alltså fortsätta, och i finalen utmärkte han sig på ett annat sätt. Efter halva loppet ryckte han ifrån resten av fältet och tilläts utöka sin ledning. Petters lillebror kunde sedan komfortabelt glida i mål som segrare, för första gången i världscupen.

– Jag undrar om inte det här går till historien som en av de märkligaste finalerna i sprintvärlden, säger SVT:s kommentator Jonas Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM