Stina kan bli nya Charlotte: ’Inte omöjligt’

I förrgår fick Stina Nilsson se sig slagen av Ingvild Flugstad Östberg i klassisk sprint. I går var hon före norskan över mållinjen när hon vann sprintstafetten tillsammans med Ida Ingemarsdotter.
SPORTBLADET

Vid 21 års ålder är hon redan i världseliten i klassisk stil och skejt.

Ett framtida steg: ersätta Charlotte Kalla på sista­sträckan i stafettlaget.

– På sikt tror jag inte alls att det är omöjligt att det blir så, säger sprinttränaren Johan Granath.

Under helgen visade Stina Nilsson att hon är en mång­sidig sprinter. Hon blev tvåa i klassisk sprint i lördags och etta i sprintstafett ihop med Ida Ingemarsdotter i går.

Imponerande finish

– Jag tror att hon är en av världens bästa på de sista hundra meterna, oavsett om det är klassiskt eller skejt. Hon är lite längre, det är en styrka, säger landslagets damsprinttränare Johan Granath.

Styrkan kan komma väl till pass i Stinas utveckling, spår tränaren. 21-åringen aspirerar på att också köra distanslopp, som under Tour de ski då hon blev fyra på 10 kilometer i klassisk stil.

”Inte omöjligt på sikt”

– Det som talar för henne som traditionell åkare är avslutningen. Det är jätteviktigt. Jag tror att hon blir bra i vanlig traditionell stafett, på fem kilometer, säger Granath.

Är hon en blivande åkare för slutsträckan?

– På sikt tror jag inte alls att det är omöjligt. Stina vill inte bli inplacerad i sitt sprintfack. 

Nilsson håller med om att hon inte enbart är sprinter. Men att ta över Charlotte Kallas roll på slutsträckan av damstafetten?

– Det är kul at Johan säger så, men jag tänker inte så mycket på det nu. Vi får ta framtiden när den är här, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM