Klädd för VM-succé

Olsson om nya superdräkten: ”Ska kännas att är det är race”

1 av 4
SPORTBLADET

Här är den nya super­dräkten som Sveriges skidåkare ska bärga medaljer i under VM i Falun.

Funktion och utformning bygger på succéföregångaren från OS.

Dräkten är utvecklad med hjälp av stjärnorna, främst Charlotte Kalla och Johan Olsson.

– En sjukt teknologisk dräkt med kulturellt uttryck – det tycker jag är skithäftigt, säger Johan Olsson.

 I dag offentliggör Craft den nya kollektionen inför VM i Falun. Sportbladet har som enda tidning fått en förhandstitt  – och här är den Kurbits Race Suit.

Dräkten är utformad med material och funktioner som ska ge de svenska åkarna de bästa förutsättningarna för att lyckas i Falun.

– Det är små marginaler och vi vill ha de bästa förutsättningarna. Man ska känna något speciellt när man drar på sig den, man ska känna att i dag är det race, säger Johan Olsson som efter en lång förkylnings­period nu VM-laddar i Bruksvallarna.

Funkade i OS

I värmen under OS i Sotji spelade tävlingsdräkten roll för de svenska åkarna.

– Man hörde många andra nationer som klagade. En del klippte av och åkte i korta tajts eller bara ärmar medan våra dräkter klarade av ventilationen, säger Johan Olsson.

Han har varit med och testat fram den nya VM-kollektionen.

Inget fladder

En detalj som Johan Olsson själv pekar på är dräktens utformning kring benet.

– Det som jag personligen tycker spelar stor roll är att den ska vara skuren efter benen. Det svåra är att det ska sitta åt i knävecket så det inte fladdrar, säger han och skojar:

– Om du har sett mina ben är det inget som sitter supertajt, mer just att det inte fladdrar...

Craft har inför VM även satsat hårt på fansen.

– Vi har gjort en hel supporterkollektion och hoppas kunna klä Falun i gult och blått. Kollektionen finns ute och tanken är att man som supporter ska känna sig som en del av landslaget, säger Jonas Peterson, vd på Craft.

Johan Olsson välkomnar initiativet:

– Jag tycker det är härligt att man kan öppna och ha mindre barriärer mellan fans och de tävlande. Det är viktigt att känna samhörighet, säger han.

Teknologi & kulturarv

Designen: De klassiska svenska skidfärgerna vitt, blått och gult har kombinerats med ett nytt uttryck. Grafiken är inspirerad av den dekorativa målarkonsten från Dalarna: kurbits.

– Att låta dräkten inspireras av ett svenskt konsthantverk är ett sätt för oss att koppla det grafiska uttrycket och de vackra dekorationerna till Dalarna och folkfesten i Falun, säger Crafts designer Lena Karlsson i pressmeddelandet som går ut i dag. 

Johan Olsson gillar kombinationen av modern teknologi och kulturell anknytning. 

– Skithäftigt, säger han.

Funktionen: Jämfört med OS-dräkten har VM- dräkten utrustats med ett helt nytt material: en tunn och mycket lätt polyester som bland annat reglerar kroppstemperatur.

– Man vill ha en dräkt som ventilerar så mycket som möjligt. Blir man blöt blir man kall, säger Johan Olsson.

I benen finns ett kompressionsmaterial som enligt Craft fokuserar på muskelkraften. Ultraljudsfogade sömmar skapar en smidighet i plagget.

Här finns också en konstruktion som ska ge åkarna maximal rörelsefrihet och möjlighet att utnyttja kraften i varje stavtag.

ARTIKELN HANDLAR OM