”Tjänar inget på att tänka på det vi förlorat”

Skidstjärnan om sitt mardrömsår 2014

1 av 8 | Foto: TT OCH PONTUS ORRE
SPORTBLADET

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 28, hade ett blytungt 2014.

Skador följdes av sjukdomar – och när OS invigdes tog hennes bror sitt liv.

– Julen var tuff, men ändå bättre än jag förväntat mig, säger skidstjärnan till Dagbladet.

Foto: TT
Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Norskan valde att tävla i OS i Sotji, trots att hennes bror Sten Anders tragiskt gått bort. Astrid Uhrenholdt Jacobsen slutade fyra i sprinten. En bruten stav grusade förhoppningarna om en medalj.

I en intervju med den norska tidningen Dagbladet berättar hon om hur familjen har bearbetat sorgen efter självmordet.

– Vi tjänar ingenting på att tänka på det som vi förlorat, utan tar vara på det som vi har kvar. Vi har faktiskt en fin familj igen.

Tron har hjälpt

Nyligen firade släkten sin första jul utan Sten Anders.

– Jag har fått höra av andra att det första av allting blir väldigt svårt, men det var ändå bättre än jag förväntat mig.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen berättar också att hennes tro har hjälpt henne under den svåra tiden.

– Det är något jag fått mycket tillbaka av. Det är en naturlig del av mig, och det är något jag inte tänkt ska vara så intressant (för andra). Min tro är min tro. Det är helt okej för mig att andra tror något annat. Jag menar att som människa har jag rätt att tro på det, och ingen kan ta det ifrån mig, säger hon till Dagbladet.

VM är målet

I höstas kunde Astrid Jacobsen inte träna ordentligt på grund av skador och sjukdomar, och hon var därför heller inte med i landslaget. Men nu kan det ha vänt. I går vann hon tio kilometer fritt i ryska Rubinsk. Målet är förstås att slå sig in i VM-laget.

– Min magkänsla säger att jag klarar att kvalificera mig för VM i tolfte timmen. Att jag har en god chans att ha en bra utveckling under tiden mellan uttagningen och att mästerskapet startar, säger Jacobsen till Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM