Så ska Kalla hitta superformen till VM

Tränaren om sista finslipningen: ”Facit får vi på VM”

Finslipar formen.
SPORTBLADET

Arbetet är gjort, nu väntar bara formtoppning för Charlotte Kalla.

Hur bra det blir till VM?

– Vad slutprodukten blir vet vi inte, facit får vi på VM, säger tränaren Magnus Ingesson inför skid-SM.

Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla är i Örebro för SM. Veckans tävlingar blir en liten indikation på hur hon ligger till, men främst är de ett led i formtoppningen inför VM.

Tävlingarna blir mer som fartpass med kvalité.

–  Förhoppningen är att hon ska genomföra bra tävlingar med bra prestation. Att kroppen gör som hon vill. Hon är ganska nertränad nu, men det är viktigt att hon får köra skiathlon och 10 kilometer fritt som är VM-distanser, säger hennes tränare Magnus Ingesson.

Under tisdag förmiddag har Charlotte Kalla genomfört ett träningspass och i morgon drar hon på sig nummerlappen.

”Har varit på bra humör”

Det har gått ett par veckor sedan hon lämnade Falun och Skandinaviska cupen i tårar efter ett tungt sista lopp där hon var över 40 sekunder efter täten.

– Hon har följt planen och det har inte varit några problem, vi har inte ändrat något. Det har varit mycket mängd. Hon har varit på bra humör och det har gått bra allting, säger Magnus Ingesson.

Han vill inte jämföra med hur känslan varit i samma period inför tidigare mästerskap. Han menar att det är svårt att bedöma kapaciteten, de genomför inga tester så här års.

Jagar storformen

Men Charlotte Kalla kommer att kopiera det upplägg som var så framgångsrikt i fjol för att locka fram formen.

Det innebär SM-veckan med något extra pass på kvällen och sen höjdläger i Seiser Alm från måndag.

Genrepet inför VM avgörs i Östersund 14-15 februari.

– Arbetet är gjort till och med i söndags. Nu handlar det om lätta lite och få en fin ingång för höjdlägret. Sen styr vi in lite speciella pass för att börja lyfta till en slags form, förklarar Ingesson.

Även om Charlotte Kalla når samma form som under OS  i fjol finns det andra aspekter att ta hänsyn till och som är svåra att värdera hur de slår.

Skidstjärnan har haft mediastopp sedan tävlingarna i Falun och det finns en vädjan från skidlandslaget att låta Charlotte Kalla vara i fred till efter första tävlingen i morgon.

– VM på hemmaplan innebär att det kan bli mycket press och henne och våra bästa åkare, säger Magnus Ingesson.

ARTIKELN HANDLAR OM