Mästerskapsdjuren har vaknat till liv...

SPORTBLADET

ÖREBRO. Första dagen på skid-SM gav positiva besked.

Mästerskapsdjuren har vaknat.

Men bäst av allt var ändå att Calle Halfvarssons VM-dröm inte slutade i en snödriva.

Vi kom till SM i Ånneboda utanför Örebro med en del frågetecken.

Stjärnorna levererade flera raka svar redan första dagen.

Charlotte Kalla utklassade startfältet och var nästan en minut före i mål. Det är svårt att jämföra och värdera om det innebär att hon är på den nivån hon måste vara för att slå norskorna i VM. Men det fanns tecken i prestationen som visar att hon absolut är på rätt väg.

Jag tänker på hur hon drog i från i klassisk stil i den långa Mattsabacken som fick flera andra att krokna. En annan indikator var att Charlotte Kalla klarade växlingen från klassiskt till skejt så bra. Det är när hon är stark som övergången sitter, är formen svag hanterar musklerna inte teknikväxlingen på samma sätt.

Charlotte Kalla såg avslappnad ut efter segern och var i målfållan efter herrloppet och tog emot sambon Anders Svanebo som jagar en VM-biljett (men tog Martin Johansson greppet om den?).

Kalla lättad

Charlotte sa att hon inte alls har känt att det varit tungt efter fjärdeplatsen i Skandinaviska cupen i Falun, men att det varit skönt att slippa våra spekulationer.

Jag vet inte, men nog har även Charlotte Kalla funderat lite. Hon tystade dock alla när hon kanske behövde det som bäst.

Två andra mästerskapsdjur som vaknat är Marcus Hellner och Johan Olsson.

Marcus Hellner, som tagit medaljer i alla mästerskap sedan 2010 (endast i VM 2013 som han var utan individuell medalj) visade att formen är på uppåtgående. Om han hade tagit Calle Halfvarsson i en spurtduell fick vi dock aldrig svar på.

Svenska landslagets mest stabila åkare i vinter stupade i den svåra utförsbacken och slog i ryggen. Fallet kunde slutat illa och SM-arrangören fick kritik.

Olsson fick det tufft

Calle Halfvarsson tog hjälp av en dam för att knäppa loss skidorna och kunde hasa sig i mål, men en viss oro för skadan släppte inte.

Johan Olsson då?

Jo, han fick en resa som just bara Johan Olsson kan hantera.

Bindningarna strulade under den klassiska stilen. "Man vill ju åka den där slalombacken utan att sitta fast i skidorna" sa Olsson.

Han fick bytt till en ny, men sämre vallad skida. Veteranen klarade ändå av att ta ikapp tätklungan.

Det blev en tredjeplats efter Calle Halfvarssons fall.

Det blev ett fall framåt för Johan Olsson.

Han har missat veckor av träning och tävlingar på grund av sjukdom, men toktränat ikapp ensam i Bruksvallarna.

Skulle inte förvåna mig om Johan Olsson till slut står där med ett guld på femilen i Falun.

ARTIKELN HANDLAR OM