Förklaringen till Petersons tunga säsongsupptakt

Svensken följer inte med på höjdlägret

SPORTBLADET

ÖREBRO/STOCKHOLM. Åsarna kunde säkra SM-guldet före Mora i herrarnas stafett. En annan som hade en bra känsla var IFK Umeås Teodor Peterson, som haft det tungt i vinter, någonting som grundats i en högre puls än normalt.
– Det första passet på länge som känns bra, säger Teodor Peterson.

För IFK Umeå körde Teodor Peterson den första sträckan. Den dubbla OS-medaljören har haft en tung vinter och avbröt världscupen i Davos innan jul och hade det även kämpigt i Falun och Otepää.

– Framförallt var känslan rätt bra och det var kul att åka.

– Första rundan hänger jag med, det är klart jag får slita lite mer än Marcus och Martin i stigningarna. På andra varvet får jag släppa litegrann och drar på mig en vurpa lite onödigt på andra rundan så tappar man 15 sekunder extra, säger Teodor Peterson.

Hög puls på Peterson

Förklaringen till Petersons tunga säsong har varit en högre puls än normalt. Han berättar att den tidigare legat på 150 istället för normala 130.

– Jag har tagit det lite lugnare och lyssnat på kroppen.

– Det är första passet på länge som känns bra, säger Teodor Peterson.

Med tanke på detta kommer Peterson inte heller att följa med till landslagets höjdläger. Känslan inför VM är däremot lovande.

– Det är klart att det inte är någon garanti att allt är bra men kan man få allt att vända genom att ta det lugnt i tio dar så tror jag att det kan bli riktigt bra, avslutar Peterson.

Kamp mellan Åsarna och Mora

Efter den första sträckan växlade Marcus Hellner in för en ledning för Gellivare Skidallians IK. Detta strax före IFK Moras Martin Johansson.

– Jag och Martin försökte ju hålla tempo, säger Marcus Hellner till SVT.

På den andra sträckan var det Johan Olsson som hämtade upp Åsarna IK:s stora underläge. Vid växling var han 1 minut och 41 sekunder bakom Lars Suther i Mora. Trots detta kunde Johan Olsson plocka igen tiden och växla över till Lars Nelson i en knapp ledning.

Den tredje sträckan kom att bli en kamp mellan Åsarna IK och IFK Mora. Där Lars Nelson och Emil Jönsson hade en fight om guldet.

Första SM-guldet

När de kom över det sista krönet påbörjade Emil Jönsson en vansinnig spurt och hämtade upp avståndet på tio sekunder. Lars Nelson, som körde för sitt första SM-guld, svarade dock med ännu en tempohöjninig in på upploppet och kunde säkra SM-guldet till Åsarna med Anton Karlsson, Johan Olsson och Lars Nelson.
– Vi åkte ju lite jojo hela tiden. Jag tror att både han och jag var lite frustrerade, säger Emil Jönsson om kampen med Lars Nelson.

Bronsmedaljen gick till Hudiksvalls IF där Daniel Richardsson kunde hämta upp underläget och köra hem en medalj med en minuts marginal ner till Piteå Elit SK.

ARTIKELN HANDLAR OM