”Vore väldigt cool att få uppleva det”

Foto: Bildbyrån
Magdalena Pajala, Charlotte Kalla, Jennie Öberg, Piteå Elit, jublar efter att ha vunnit damernas stafett dag tre av SM-veckan.
SPORTBLADET

ÖREBRO. Seger i världscupen i helgen och nu har Jennie Öberg chans på en VM-biljett.

Ett mästerskap på hemmaplan som hon gärna upplever med sambon Calle Halfvarsson.

– Det vore väldigt cool att få uppleva något sådant tillsammans, säger hon.

Jennie Öberg har kastat sig in i jakten om en VM-biljett på allvar se senaste veckorna.

Förra helgen tog hon sitt livs första världscupseger när hon vann sprinten i ryska Rybinsk.

Det var i fristil och VM-sprinten går i klassisk stil. Därför blir söndagens SM-sprint (klassiskt just) viktigt.

Det är främst tre åkare som slåss om två platser: Hanna Falk, Magdalena Pajala, Jennie Öberg.

På torsdagen stärkte Jennie Öberg sina chanser när hon åkte ifrån Anna Haag på andrasträckan i SM-stafetten. En Anna Haag på skidor utan fäste visserligen.

Men där grundlade Jennie Öberg för Piteå Elits stafettseger tillsammans med Magdalena Pajala och Charlotte Kalla.

– Jag var jättenervös innan dagens lopp för jag har varit jättetrött. Det var en lång och jobbig resa hem från Ryssland.  Men det kändes ändå bra i dag, säger Jennie Öberg.

Inspireras av sambon

Hon kommer sannolikt att stå över lördagens millopp för att ladda ur i söndagens sprint. Hon vill gärna vara med i Falun, staden som hon och sambon Calle Halfvarsson bor i.

– Det är jobbigt när man är två elitidrottare och den ena får köra något medan den andra är hemma. Det är alltid jobbigare för den som är hemma. Och det har ju varit jag nu i många fall så jag hoppas att man får vara med nu och bryta den trenden.., säger Jennie.

Hur mycket har Calles framgångar i vinter betytt för dig, inspirerande?

– Så är det verkligen. Det har varit så himla kul att följa Calle och man har haft en önskan att det ska lossna för en själv också.

Inför VM 2013 var Jennie Öberg i ett liknande läge. Men ändå inte. Hon var aktuell för VM i Italien och hennes pappa Lars Öberg var förbundskapten. Han valde att ställa sig utanför beslutet och Jennie nobbades.

– Det var väldigt tufft. Det var tufft både för mig och pappa. Han ville vara min pappa men där var han tvungen att inte vara det. Det var väldigt jobbigt för honom och det var mycket av anledningen till det sen (att han slutade), säger Jennie Öberg och fortsätter:

”Kunde inte bli arg på honom”

– Man vill att det ska gå bra för sina barn och jag var ju väldigt ledsen efteråt. Han tog aldrig beslutet så jag kunde inte bli arg för honom... Det tyckte jag var rätt gjort, att stå utanför. Jag skulle aldrig ha velat komma med och fått höra folk säga att det bara var för att han var min pappa.

Den här gången hoppas Jennie Öberg att hennes meriter och form räcker till VM.

I väntan på söndagens sista test firade hon i går stafettguldet med stor aptit.

Charlotte Kalla berättade om segerplanerna:

– Vi försökte lägga in en önskan om semmelwrap men vallarna påstod att de hade lite skidor att ta hand om. Men de har beställt tårta. Det blir väl både semmelewrap och tårta då...

ARTIKELN HANDLAR OM