Halfvarssons kritik: "Tycker det är dumt"

Ifrågasätter norska beslutet

SPORTBLADET

Petter Northug misslyckades i norska mästerskapet – efter att ha tvingats hem från landslagsledningen.

Strategin ifrågasätts av det svenska laget.

– Ställer de till det i hans uppladdning inför VM så tycker jag att det är dumt, säger Calle Halfvarsson.

Petter Northug laddade inför VM med egen höghöjdsträning.

Men landslagsledningen tvingade honom att avbryta den för att ställa upp på norska mästerskapet. Resultaten där ligger till grund för vilka som får de fyra norska platserna till sprinten i Falun.

Petter Northug hade en blytung tävling och blev inte bättre än sexa, vilket gör att hans deltagande i VM-sprinten kan vara i fara.

Beslutet att kalla hem storstjärnan har blivit omskrivet i Norge och längdchefen Vidard Löfshus har fått ta emot hat-sms.

– Man går för långt om man börjar skicka sms på den nivån, det känns inte som att det hör hemma inom idrotten, säger den svenska förbundskaptenen Rikard Grip.

"Har olika strategier"

Själv har han också VM-biljetter att dela ut. Till helgen körs sprinten under SM-veckan.

  – Vi har olika strategier. Vi kommer också att ställas in för en delikat uppgift på söndag. Man kan alltid diskutera att varför får vissa klartecken före andra och är det givet. Men någonstans tror jag det är viktigt att man vet, säger Grip.

Den "amerikanska" uttagningen ställde till det i fjol för Norge. Ola Vigen Hattestad blev först utan plats till OS-sprinten i Sotji, men sedan återkallades biljetten från Finn Hågen Krogh. Hattestad fick den och gick sedan och tog guld.

– Där kan man tycka att de satte sig själva i en svår situation. De lovade en åkare en plats och sen backade man på det, säger Rikard Grip.

Sportbladet träffade honom inför det att NM-sprinten avgjordes.

Halfvarsson kritisk

Då pratade också Calle Halfvarsson om det norska beslutet att tvinga Petter Northug att ställa upp på NM.

Något han var kritisk till.

– Jag tycker det är dumt nu om Petter ville ladda på hög höjd så tyckte jag att det var konstigt. Jag tycker att han borde vara klar. Men jag har ju å andra sidan ingen aning om vilket upplägg de har i Norge, men vad jag har hört så ville han vara kvar längre på höjd.

– Ställer de till det i hans uppladdning inför VM så tycker jag att det är dumt. Fast jag bryr mig inte om vilket upplägg Petter har.

Den norska landslagsledningen ska sätta sig ner under fredagskvällen och bestämma sig för vilka fyra åkare som ska få köra sprinten i Falun.

ARTIKELN HANDLAR OM