Norske stjärnan: ”För äventyrligt”

Men för Olsson enda vägen till VM-succé

Foto: TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

ÖREBRO. Norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby tror inte riktigt på modellen med en formtopp.

För äventyrligt, anser han.

Men för Johan Olsson finns ingen annan väg för VM-succé.

– Jag klarar inte av att leva för att vara i form i sex månader, säger skidstjärnan.

Foto: BILDBYRÅN
Johan Olsson gillar inte att norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby dömer ut träningsmodellen med en formtopp. ”Jag klara inte av att leva för att vara i form i sex månader”, säger han.

Flera av de svenska åkarna siktar på att ha en rejäl formtopp, den ska förstås komma till mästerskapet.

Många av dem har under världscupens tävlingar i vinter påpekat att det är i februari de ska vara som bäst.

Norska distanskungen Martin Johnsrud Sundby tycker att upplägget är äventyrligt. Han pratade om det i samband med världscupen före jul:

 –  Jag har tränat för att vara i form hela säsongen och det är mitt sätt att göra det på. Sen är det andra som väljer att göra på annat sätt med att ha en formtopp som de hoppas träffar rätt med. Jag tror att det är mer äventyrligt.

”Sjuk och skadad”

För veteranen Johan Olsson finns inga alternativ.

– Att hålla på att döma ut folk tycker jag inte man ska göra. Jag är sjuk och skadad så mycket så jag kan inte ha en jämn hög form ­hela ­säsongen, säger han och ­påpekar:

– Ska jag bli i form får jag ta en del tuffa beslut som nu när jag varit ensam i Bruksvallarna. Tror fan att jag mycket hellre är hemma i Sundsvall och får träffa ­mina barn. Men jag får ta det beslutet.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip tror att det finns fördelar med en formtopp.

– Ska du ligga däruppe hela tiden så kan du göra det fysiologisk. Men mentalt blir det en annan sak. Triggas du av att kroppen börjar svara tror jag att du kan få en annan mental boost, än om kroppen svarar hela tiden, säger han.

Han tror också att svenskarnas begynnande VM-form har uppmärksammats i Norge.

– De borde ha en viss respekt för våra aktiva när det gäller mästerskap. Nog tror jag att de börjar notera att vissa av våra åkare börjar åka väldigt fort..., säger han.

FAKTA

Så toppar de svenska VM-hoppen formen

•Den tunga träningen är gjord. Det är resultatet av den träningen som ligger till grund för kapaciteten.

•Merparten av de svenska åkarna kör sista formtoppningen på hög höjd i italienska Seiser Alm.

•Formtoppen kommer efter en fysiologisk och mental optimering. Inför slutfasen har åkarna tränat hårt och är lite nertränade, det vill säga att kroppen inte fått tillräckligt återhämtning. Under SM får de några fartpass. Med lugnare träning och mer återhämtning vill man sen få en kompensation.

•I Italien tränar de fortsatt regelbundet, långa pass men lite lugnare (dels för höjden, dels för att minska den totala belastningen) och fokuserar på teknik och utförande. Det har också vissa fartpass. Charlotte Kalla har sina guldpass, intervallpass, som hon anser driver formen.

•Landslagsledningen skapar en lugn miljö för de aktiva. Långa måltider då de inte får använda mobiltelefon är ett knep.  I Italien kommer du inte från matbordet på en och en halv timme", säger förbundskapten Rikard Grip.

•Efter Italien åker landslaget till Östersund. Där genomförs världscupen dagarna för VM startar i Falun. Då ska formen vara på topp.

ARTIKELN HANDLAR OM