Thorén: Det här var bättre än väntat

SPORTBLADET

ÖREBRO. Det var bilden vi ville ha med oss fram mot VM.

Det var en nödvändig segermarginal för att veta - Charlotte Kalla är där hon ska vara för att ta medaljer i VM.

Mer darrar jag inför de videoklipp som sänts ut från Norge.

En lite självgod, raljant Petter Northug på bästa humör - det kan bli svårt att härda ut i VM.

Sportbladets Petra Thorén

Att Charlotte Kalla skulle vinna 10 km fritt på SM var förstås helt väntat.

Att hon skulle vinna stort var också väntat.

Men att hon skulle slå sina konkurrenter – som i vinter visar topp-fem-kapacitet internationellt - med en minut och 19 sekunder var bättre än väntat.

– Det kändes väldigt lätt i dag, säger Charlotte Kalla.

Hon gillar verkligen inte att jämföra känsla och marginaler, det överlåter Charlotte Kalla med varm hand åt oss.

Okej, vi tar väl den utmaningen då:

Inför OS 2010 vann Charlotte Kalla 10 km fritt på SM före Anna Haag med 41 sekunder. På OS blev de bland annat guld på 10 km fritt. Notera då att Anna Haag var i väldigt bra slag och tog två OS-silver.

Inför VM 2011 var Charlotte Kalla tvåa på SM på 10 km klassisk stil. Hennes klassiska stil var inte så utvecklad då men om vi tar skitahlon 15 km istället var segermarginalen "bara" 16 sekunder. Kalla tog inga individuella medaljer på VM i Oslo.

Inför VM 2013 var Charlotte Kalla 34 sekunder före tvåan Emma Wikén på SM-milen i fri stil. Kalla tog inga individuella medaljer på VM 2013.

Inför OS 2014 vann Charlotte Kalla 10 km klassisk stil på SM med en minut och 12 sekunder.

Hur det gick på OS. Tja, det vet ni väl.

Ser väldigt bra ut

Så om man ska luta sig lite mot marginaler och jämföra inför ett mästerskap så kan vi i alla fall konstatera att det ser väldigt bra ut.

Det finns andra tecken som är värda att notera: Charlotte Kalla är lugn, glad och avslappnad - allt det där har vi lärt känna som fina formtecken.

Hon biter också i från och har valt sin egen väg.

På frågan om hon grubblat efter fjärdeplatsen på Skandinaviska cupen i Falun i januari påpekar hon att det har hon inte alls.

Charlotte Kalla är helt enkelt redo för VM.

Så skönt.

Det är med en annan magkänsla jag ser bilder från Norge. Efter gårdagens sprintkomik där Petter Northug kallats hem från höjd för att göra rätt för sin VM-plats  i sprintlaget (som han såklart fick) och kom sist gjorde norrmannen en lång intervju.

Där fanns glimten i ögonen "Kalla det Monsens minneslopp", där fanns den lilla arrogansen "Det var den dummaste fråga jag hört från en NRK-journalist" och där fanns självsäkerheten. Petter Northug skämtade och såg enormt nöjd ut med sina egna ordvändningar.

Petter Northug kommer till Falun med ett pumpat självförtroende.

Nu hoppas vi svenskarna står upp. Calle Halfvarsson vann överlägset i går, Johan Olsson och Marcus Hellner visade tidigare i veckan (inte i dag) att de har VM-formen i antågande.

Det kommer att behövas.

Jag vet inte hur vi annars ska stå ut med gode Petter i VM.

ARTIKELN HANDLAR OM