”Medaljörer i VM 2013 var dopade”

Foto: AP
SPORTBLADET

Medaljörer under längd-VM 2013 var dopade men kom undan.

Det hävdar den ledande dopningsexperten på Fis, som har sparat urinprover för att fälla fuskarna i efterhand.

– Jag räknar med det, säger läkaren Rasmus Damsgaard.

Foto: SVT
Rasmus Damsgaard.

De svenska åkarna lyckades bra på längd-VM 2013. Johan Olssons femmilsguld var den sjunde medaljen, vilket är Sveriges näst högsta notering någonsin.

I mästerskapet tog sig också åkare från Norge, USA, Ryssland, Kazakstan, Polen, Schweiz, Kanada och USA upp på pallen. Men någon eller några av medaljörerna ser ut att ha fuskat.

Lagrade urinprover

I samband med VM misstänkte Internationella skidförbundet (Fis) att åkare hade förfinat sätten att dopa sig på. Förbundets testmetoder hängde inte med, så deras laboratorier tvingades att köpa större kylskåp för att lagra de tagna urinproverna. Förhoppningen var att göra om analyserna när tekniken blivit bättre.

– För en utvald del av fältet ska vi spara det i tio år, säger läkaren Rasmus Damsgaard i dag.

Dansken ansvarar för Fis arbete mot bloddopning och är övertygad om att toppåkare var dopade under tävlingarna i Val di Fiemme utan att upptäckas. Det betyder inte att fuskarna har kommit undan för gott.

På en rak fråga om någon medaljör från VM 2013 var dopad svarar Damsgaard:

– Ja.

Han förtydligar:

– Jag räknar med att idrottare kommer att testa positivt i framtiden tack vare vår lagring.

”Hatar att tina tester”

Två typer av dopning är i dag extra svåra att upptäcka.

Den ena är att ta epo, som ökar antalet röda blodkroppar, i mikrodoser för att höja uthålligheten utan att få ett suspekt blodvärde.

Den andra är att injicera en sorts protein som kallas HIF-1-alpha och gör att musklerna får mer kärl. Ämnet har gett effekt i studier på djur, och trots att det inte är ute på marknaden tror Damsgaard att det redan används inom elitidrotten.

– Jag har hört rykten att idrottare experimenterar med det, säger han.

Förbereder ni sätt för att kunna upptäcka proteinet?

– Ja. Vi tror att analysmetoden för att upptäcka HIF-1-alpha kommer om två-tre år.

Gamla fuskare kan åka dit snart, men ändå är Damsgaard kluven till utvecklingen. VM 2013 är redan historia, medaljörerna klarade sig, så läkaren hade hellre gått vidare.

– Jag hatar att vi måste tina tester och sedan visa vilka som är positiva. De har fått medaljerna, de har fått pengarna, de har utnyttjat kändisskapet redan. Men kanske finns en preventiv effekt av det. Jag får hoppas det, säger han.

FAKTA

Så misstänks längdåkare dopa sig

Mikrodoser av epo

Hormonet erytropoetin (epo) har länge använts av idrottare för att deras kroppar ska producera fler röda blodkroppar vilket ökar den fysiska prestationen.

På senare år har bruk av epo blivit svårare att dölja, men forskare tror att aktiva ändå tar hormonet i mikrodoser. På så sätt kan deras uthållighet öka något utan att blodvärden väcker dopningsjägarnas misstankar.

HIF-1-alpha

Bakom det komplicerade namnet döljer sig ett protein som hittills bara har testats på djur, men som visat sig ge effekt på dem.

I stället för att träna går det att rent kemiskt ge musklerna och hjärtat signalen att de ska växa.

I nuläget finns ingen godkänd metod för att spåra proteinet, men enligt läkaren Rasmus Damsgaard kommer Wada ha tagit en i bruk inom två-tre år.