Stafettbanan döms ut – gynnar Northug

Olsson: Det kommer att bli en sällskapsresa

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell
Blir det nytt guldjubel för Norge och Petter Northug i dag?
SPORTBLADET

FALUN. Ingen mördarbacke – då döms skejtbanan i stafetten ut som för lätt.

Nu är det upplagt för Norge och Petter Northug.

– Det är matchboll Petter, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

Herrarna kör, precis som damerna, två klassiska sträckor följt av två fristilssträckor i stafetten. De två första är betydligt tuffare än skejtbanan, som av många anses vara för lätt.

– Norge är favorit med tanke på kuperingen skejtbanan har, det kommer att bli en sällskapsresa, säger Johan Olsson.

På den klassiska banan kör åkarna mördarbacken två gånger, på skejtbanan noll. Den lätta banan ger Norge och Petter Northug en fördel.

– Det är matchboll Petter före start. Det bör hända något tidigare. De (Sverige) måste dra och köra hårt. Men det ska vi också göra, det blir man mot man hela vägen, säger Norges landslagschef Vidar Löfshus.

”Tackar för stödet...”

Northug räds Olsson efter dennes seger på 15 kilometer fritt, och säger att han tror att svensken kan dra ifrån med en halvminut. Olsson är inte inne på samma spår.

– Det är inte speciellt troligt, men jag får tacka för stödet från Petters sida, säger han och fortsätter:

– Hur bra form Johan Olsson än är i så kommer han inte hänga av sig Didrik Tönseth i mördarbacken, det är nog snarare Johan Olsson som får hänga i kopplet där.

Småsur på presskonferensen

Northug har vunnit guld i sprint och lagsprint så här långt i VM. På torsdagens presskonferens var stjärnan fåordig, småsur och självsäker.

När han fick frågan om det var fegt av Norge att använda honom på sista sträckan svarade stjärnan kort och gott: ”ja”.

Landslagschef Löfshus är övertygad om att Calle Halfvarsson inte kommer att ha någon chans mot Northug om Sverige och Norge går tillsammans in på stadion.

– Det spelar ingen roll vem Sverige ställer upp med. Ingen tar Petter Northug i en spurt ändå, säger han.

* SVT1 13.30, stafett herrar

Sportbladet betygsätter stafettlagen

NORGE

1. Niklas Dyrhaug 

2. Didrik Tönseth 

3. Anders Glöersen 

4. Petter Northug 

Kommentar

Fördel Norge, men det är klart att laget­ blir lite sämre utan klassåkaren Martin­ Johnsrud Sundby. Anders Glörsen tar platsen och formstarka Finn Hågen Krogh petas igen. Mycket pekar på att det blir en spurtuppgörelse och då vet vi alla vilken fördel Petter Northug har.

SVERIGE

1. Daniel Richardsson 

2. Johan Olsson 

3. Marcus Hellner 

4. Calle Halfvarsson 

Kommentar

En stark uppställning där Daniel Richardsson kan kliva upp ett snäpp när han fått ett lopp i kroppen. Starkaste kortet är förstås världsmästaren Johan Olsson och om banan saltas blir Hellner vass. Han är duktig på treans växel som gäller på de lätta banorna. Orossträckan är sista. Upp till bevis, Calle.

RYSSLAND

1. Vylegsjanin  

2. Bessmertnik 

3. Legkov 

4. Belov 

Kommentar

Ryssarna har ett starkt lag, men frågetecken för flera åkare som inte visat form. Andrasträckan vet vi inte alls om Bessmertnik klarar. Han har inte­ ­visat mycket. Klassåkare på första och tredje sträckan och ryssarna brukar växa när mästerskapet närmar sig slutet.

FRANKRIKE

1. Gaillard 

2. Manificat

3. Duvillard 

4. Backscheider 

Kommentar

Frankrike har haft väldigt bra skidor och Manificat tog landets första medalj på flera år. Här finns form. På sista etappen finns dock Adrien Backscheider, Frankrikes oprövade kort. Trea på U23-VM, men pallar han trycket här?

FINLAND

1. Jauhojärvi 

2. Niskanen 

3. Heikkinen 

4. Nousiainen

Kommentar

Även det finska teamet har haft bra skidor. Finländarna är alltid starka i stafett, frågetecken dock för form på Niskanen, stark klassisk åkare precis som Jauhojärvi, och Nousianen. Men vi räknar aldrig bort Finland.