”Jag blir väldigt rörd när Marit säger så...”

Norskans hyllning till Johan Olsson

SPORTBLADET

Mellan VM-succén och Vasaloppsdebuten gästade Johan Olsson SVT:s Skavlan.

I stolen mitt emot satt Marit Björgen – som tokhyllade den svenske skidhjälten.

– Jag blir väldigt rörd och tagen när Marit säger sådär. I mina ögon är hon definitivt den bästa skidåkaren genom alla tider, säger han i programmet, som sänds ikväll.

Johan Olsson och Marit Björgen hade båda två väldigt lyckade VM-tävlingar i Falun. Trots att Björgen inte visade form i alla lopp, lämnade hon Falun med guld i både sprint och i stafetten.

Norskans mästerskapsmeriter gör henne till den mest framgångsrika längdskidåkaren genom alla tider.

Förutom två framgångsrika karriärer delar Björgen och Olsson även ålder – med två dagars mellanrum fyller de 35 år om ett par veckor.

”Väldigt inspirerande”

I SVT:s Skavlan passar Björgen på att hylla jämngamle Olsson, som hon menar inspirerat henne mycket.

– Speciellt det han gjorde i femmilen i Val di Fiemme. Även i år var det väldigt inspirerande när han varit mycket sjuk och ändå klarade av att få den formen han hade i Falun och ta guldmedaljen. Jag har stor respekt för honom, säger hon.

Johan Olsson blir ödmjuk inför hyllningen.

– Jag blir väldigt rörd och tagen när Marit säger sådär. I mina ögon är hon definitivt den bästa skidåkaren genom alla tider. Hon har varit en enorm inspiration också och varit så fantastisk framgångsrik även om hon inte haft en karriär som varit helt spikrak.

”Tomhetskänsla”

Att VM är slut är märkbart för båda två – även om 34-åringarnas upplevelser den senaste veckan skiljer sig avsevärt.

– Det är en tomhetskänsla. Man har varit i VM-bubblan ganska länge. Och när det var slut på söndagen så är något som man jobbat länge för plötsligt över. Nu får man ingen uppmärksamhet längre, säger Björgen i Skavlan.

Olsson:

– Att komma tillbaka hem var faktiskt en befrielse för mig. Jag lämnade hemmet och fru och barn den 12:e januari och var borta ifrån de i sju veckor. Jag hade längtat så fruktansvärt efter dem, säger han.

Fotnot: Skavlan sänds ikväll 21.00 i SVT1 och i SVTplay.

ARTIKELN HANDLAR OM