Johaug om skadorna: Förtvivlad

SPORTBLADET

Therese Johaug kom tillbaka ännu starkare efter försäsongens två frakturer i vänsterhanden.

Men tiden efter senaste skadan var tung, berättar den norska stjärnan.

– Det var väldigt hårt i början. Man blev förtvivlad, säger hon till Sportbladet.

På lördag väntar skiathlon i norska Lillehammer och Therese Johaug är favorit.

Förra helgen i finska Ruka var hon fenomenal och efter segern i minitouren berättade Therese Johaug att hon känner sig stark.

– Jag känner mig i väldigt bra form och det känns som att jag har tagit ett litet steg sedan i fjol på allround-basis. Jag klarar att hålla min teknik lite längre och har styrkan att utveckla lite mer kraft, säger hon

Tränat annorlunda

Precis som många andra skidåkare är Therese Johaug noggrann och van vid att följa sin plan. Men den här försäsongen har det inte fungerat på grund av två små frakturer i ena handen. Stjärnan har trillat under sina löpturer.

Det har varit lärorikt trots allt.

– Det är väldigt skönt att se att det går att träna lite alternativt, säger hon och berättar:

– För min del tror jag att det var bra. Det tvingade mig ur rytmen med vissa pass som jag kände att jag var tvungen att ha, för jag trodde att det skulle vara bäst. I och med det här var jag tvungen att tänka lite annorlunda. Jag insåg att det var ju faktiskt annat som också var bra, säger Therese Johaug som bland annat kört rullskidor med bara en stav.

Hur var det mentalt att tvingas ändra upplägg?

– Det var väldigt hårt i början. Man blev lite förtvivlad. Helst andra gången. Jag visste att jag var tvungen att ta mig igenom samma sak igen, säger Therese Johaug och påpekar:

– När man blir skadad tror man att allt går åt helvete. Men när man lugnat ner sig kan man se att det kanske blir bra ändå...