Vill hjälpa Sverige efter norska kuppen

Flera nationer har kontaktat Sverige

I premiären lånade norska vallachefen Knut Nystad en brittisk ledarväst, avslöjade SVT.
SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Flera nationer har kontaktat förbundskapten Rikard Grip efter Norges västkupp.

Redan i morgondagens skiathlon kan Sverige använda sig av samma knep.

– Om vi vill kan vi lösa det, säger Grip.

Under längdpremiären i finska Ruuka förra helgen blev Norges västkupp en snackis efter att SVT avslöjat att norrmännen lånat en brittisk ledarväst.

Inför säsongen begränsade FIS (internationella skidförbundet) antalet ledare ute i spåren för att jämna ut förhållandena mellan nationerna.

Men den nya regeln lyckades Norge kringgå.

– Det är lite annorlunda skulle jag säga. Klart det är en fördel att få ut fler testare i spåret, framför allt i dag när det är så många åkare till start, sa SVT:s expert Mathias Fredriksson.

”Får se om vi känner behov”

Förbundskapten Rikard Grip öppnade för att Sverige skulle kunna ta till samma grepp och nu kan det bli verklighet redan i Lillehammer i helgen.

– Om vi vill kan vi lösa det. Vi får se vad som händer inför morgondagen om vår organisation känner att vi är behov av det kommer vi givetvis också att agera därefter, säger Grip.

Vilka kommer ni att samarbete med i så fall?

– Det spelar väl ingen roll, det är oväsentligt. Just nu fokuserar vi på att göra ett bra jobb utifrån de förutsättningar som är och känner vi att vi är i behov av det får vi ta det då. Vi lever här och nu och gör det bästa vi kan av de förutsättningarna vi har.

”Finns intresse”

Sverige har dock flera alternativ. Under veckan har olika nationer kontaktat Sverige och velat samarbete.

– Jag har fått mejl från andra nationer, däremot har vi inte tagit kontakt med någon. Det finns intresse från andra att få samarbete och få hjälp utav oss. Sen får vi se om vi tänker göra det eller inte. Det är inte så att den som har flest västar vinner, vi ska ju ha folk till det också, säger Grip.

ARTIKELN HANDLAR OM