Svenska doldisen: ”Banan kan passa”

Största namnen borta – då kliver ’doldis’ fram

Foto: Foto: Bildbyrån
succésvensk Martin Johansson gjorde ett mycket bra lopp förra helgen och blev femma på 10 kilometer fritt. Nu är han det största svenskhoppet inför dagens skiathlon.
SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Han har tränat med norrmän och tagit hjälp av ”längdåkningens Messi”.

Med stjärnorna borta står det svenska hoppet i Lillehammer till Martin Johansson, 31.

– Jag tror att banan kan passa mig, säger förra ­helgens succésvensk.

Foto: Bildbyrån
Martin Johnsrud Sundby – ”längdåkningens Messi” – enligt Martin Johansson.

Utan Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Daniel Richardsson och Emil Jönsson står det svenska hoppet i Lillehammer till en 31-årig doldis som precis fått sitt genombrott. Martin Johansson var den stora överraskningen i världscuppremiären förra helgen när han slutade femma på 10 kilometer klassiskt, bara 14 sekunder efter segraren Martin Johnsrud Sundby.

– Det var första gången man hängde med riktigt där framme. Det är skönt att få den bekräftelsen för sig själv att det jobb man lägger ner ger resultat, säger Johansson.

”Tagit steg för steg”

Det var först 2011 som ­Johansson sadlade om från orientering och började ­satsa på längdåkningen på allvar. Han har tagit nya kliv varje säsong och är nu med och slåss i toppen.

– Jag har känt att jag tagit det steg för steg och snäppat upp lite säsong för säsong. Sen ska man få till det när det väl är på riktigt. Man har känt sig lite tryggare när man har en plats i A-landslaget och har kunnat jobba lite mer långsiktigt, säger han.

Det är framför allt den tekniska biten som Johansson förbättrat och där han fått hjälp från norskt håll. 31-åringen bor i Oslo och har tränat med VM-guldmedaljören Anders Glöersen och sprintkungen Eirik Brandsdal.

”Otroligt stabil”

Johansson har även studerat dubble världscupvinnaren Martin Johnsrud Sundby, som han beskriver som ”längd­åkningens Messi”, extra.

– Han är som en maskin rent tekniskt. Han tog väl ett felskär senast 2007. Han är otroligt stabil och utnyttjar ­sina resurser till max, så det är klart att man kollar på ­honom, säger han och fortsätter:

– Det är inspirerande. Det finns en otrolig skidkultur och bredd i Norge så det är en inspirerande miljö att ­vara i.

Blev spetsad

Under sommaren bröt Johansson nyckelbenet och tvingades till operation efter att ha kraschat med cykel. Det är dock inte den enda skadan 31-åringen råkat ut för. Under orienterings-VM 2009 spetsades han av en gren i låret och fick ett deceimetertjockt sår.

– Den börjar bli lite tjatig. Det är egentligen inget som har påverkat mig. Det var dramatiskt där och då, men jag är totalt återställd, säger han.

Säsongen efter skräckskadan bestämde han sig dock för att satsa på längdåkningen. Nu hoppas Johansson kunna försvara de svenska färgerna i Lillehammer.

– Det är en rejäl bana, men det tycker jag att den ska ­vara. Jag tror att den kan passa mig. Får jag till åkningen hoppas jag att det kan gå bra, säger han.

* SVT1 klockan 10.00, Skiathlon damer och herrar

FAKTA

VÄRLSCUPEN I HELGEN

Plats: Lillehammer, Norge.

Distans i dag:

Skiathlon: 7,5 km klassisk stil/7,5 km fri stil dam.

15 km klassisk stil/15 km fri stil herr.

Distans i morgon:

Stafetter dam 4 x 5 km och herr 4 x 7,5 km.

Svenska laget: På damsidan är Charlotte Kalla det starkaste kortet. Men här finns också blanda andra Ida Ingemarsdotter. Anna Haag, som missade Ruka, gör sin världscupspremiär. Stina Nilsson tvingas avstå på grund av förkylning. På herrsidan fick Marcus ­Hellner, som också missade Ruka, hoppa av efter en förkylning. Nye succéåkaren Martin Johansson kör. Anders Svanebo och Simon ­Andersson är med, men i övrigt ett riktigt anonymt lag.

STÄLLNING I TOTALA VÄRLDSCUPEN:

Damer:

1. Therese Johaug,

Norge 313 poäng

2. Stina Nilsson,

Sverige 280 poäng

3. Ingvild Flugstad Östberg, Norge 237 poäng

4. Ida Ingemarsdotter,

Sverige 217 poäng

5. Charlotte Kalla,

Sverige 174 poäng

Herrar:

1. Martin Johnsrud Sundby,

Norge  314 poäng

2. Petter Northug,

Norge  248 poäng

3. Finn Haagen Krogh,

Norge 204 poäng

4. Francesco De Fabiani,

Italien 162 poäng

5. Niklas Dyrhaug,

Norge 159 poäng