Så ska Kalla snuva Johaug på totalseger

Foto: TT
SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Therese Johaug är storfavorit till att ta hem den totala världscupen.

Men Charlotte Kalla kan ändra sitt upplägg för att knäcka norskan.

– Det kan bli att man ­prioriterar om och känner att det är oerhört värdefullt att få varenda poäng, säger förbundskapten ­Rikard Grip.

Världscuppremiären ­förra helgen blev inte vad Charlotte Kalla hade tänkt sig. Svenskan slet med dåliga skidor och lämnade minitouren besviken efter att ha slutat över minuten efter segrande Therese Johaug.

Nu blickar hon framåt.

– Det var ändå med ganska gott humör som jag lämnade Kuusamo, även fast jag var ganska förbannad där på söndagen. Jag känner att formen har varit god sedan Bruksvallarna och jag hoppas att jag ska ha en bra känsla nu, säger Kalla inför helgens skiahtlon och stafett i Lillehammer.

”Inte stressa upp sig”

Premiärmissen gör dock att den svenska stjärnan är hela 139 poäng efter Johaug i kampen om den totala världscupen.

– Det går inte att stressa upp sig, det är bara att göra sitt bästa. Det går inte att tänka: ”nu jäklar ska jag ­köra extra hårt i helgen”, det är inget som funkar, säger Kalla och fortsätter:

– Det gäller att komma ihåg att Johaug är den stora favoriten och inte dras med i förhoppningarna. Det är lätt att man hoppas och vill att det ska vara tajt hela ­vägen.

Vad, eller vem, ska kunna stoppa Johaug?

– Jag hoppas att vi i det svenska laget ska kunna ­utmana.

”Korrigeringar”

Kallas fördel gentemot Johaug är sprinten. Båda har planerat att stå över tävlingarna i Planica efter tour de ski, men förbundskapten Rikard Grip öppnar för ändrade planer. 

– Det kan ske korrigeringar på vägen. Det vi kan säga nu att det kanske inte är aktuellt med sprinthelgen efter tour de ski för då är man lite sliten. Sen får vi se vad resultaten gjort på resans gång, säger han och fortsätter:

– Jag tror fortfarande att Charlottes chans är jättestor.

Johaug är medveten om att sprinten är hennes akilleshäl, men kommer ändå att satsa hårt på den.

– Jag tänker köra alla världscuptävlingar utom helgen efter tour de ski. Sprinten får jag köra om jag är tillräckligt bra, säger hon.

När norskan får frågan om vem som ska kunna utmana henne i kampen om världscupen nämner hon flera andra namn före Kalla.

– Hon (Heidi Weng) är absolut en kandidat. Och vi har Stina Nilsson som har tagit stora steg och Ingvild (Flugstad Östberg), säger hon och tillägger sedan:

– Det ska bli spännande att se Charlotte.