Norge efter krossen: ”Kom och se och lär”

Vill hjälpa Sverige efter stafettsuccén

1 av 2
SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Norge totaldominerade stafetten i Lillehammer.

Nu vill grannlandet hjälpa Sverige för att höja konkurrensen.

– Utnyttja möjligheten att träna med oss. Vi hade inte sagt nej en enda gång, säger Martin Johnsrud Sundby.

Norge, Norge, Norge. Det blev en trippel norsk pall i stafetten i Lillehammer. Sverige, som saknade både Marcus Hellner och Calle Halfvarsson, var med och slogs om en pallplats fram till den tredje sträckan men slutade till slut elva, en minut efter det segrande norska laget.

Nu vill Norge hjälpa Sverige.

– Det är sådant som jag efterlyser. Man kan prata om kvoter hit och kvoter dit för att reglera den norska dominansen, men man bör i stället försöka och vara lite nyfiken. Titta vad nationen som dominerar gör, utnyttja möjligheten att träna med oss. Vi hade inte sagt nej en enda gång. Vi bidrar självklart med allt det vi kan och sitter inne på om folk kommer och frågar, säger Martin Johnsrud Sundby.

”För dåligt”

Emil Versen är inne på samma spår.

– Det (den norska dominansen) är säkert inte bra, men vi kan inte göra något. Vi tränar och offrar allt för att åka så fort som möjligt. Vi får i stället hjälpa de andra nationerna, med träningstips och så. Jag tror att det är en fin väg att gå, vi tränar så otroligt bra och det är därför vi är så bra. De måste komma och se och lära.

– Det är för dåligt att bli slagen av fyra norska lag.

Anders Svanebo, som körde den sista sträckan för Sverige, vill gärna träna med Norge.

– Vi får se om vi kanske får någon inbjudan i sommar. Man vet aldrig, om två länder kan samarbete. Det är ju en huvudkonkurrent till Sverige, säger han.

”Gör redan allt rätt”

Petter Northug håller dock inte med, han vill i stället lära av Sverige.

– Vi är inte bäst när det gäller som mest. Då hjälper det inte att vinna här, det är som att vinna en träningslandskamp i fotboll, säger han och fortsätter:

– De (Sverige) var bäst 2010 och 2014. Vi har absolut något att lära.

Vad kan Sverige göra för att komma ifatt även i världscupen då?

– Det är OS som gäller så de gör redan allt rätt.

FAKTA

RESULTAT

Herrar, stafett, 4x7,5 km

1) Norge 1 (Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Martin Jonsrud Sundby, Petter Northug) 1.13.15,7, 2) Norge 3 (Martin Löwström Nyenget, Mathias Rundgren, Simen Andreas Sveen, Finn Hågen Krogh) +2,8, 3) Norge 2 (Emil Iversen, Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Anders Gløersen) +14,8, 4) Ryssland 1 +31,9, 5) Ryssland 2 +42,1, 6) Italien +43,6, 7) Frankrike +47,5, 8) Schweiz +48,5, 9) Norge 4 +51,0, 10) Tyskland +57,5, 11) Sverige (Jens Burman, Simon Andersson, Martin Johansson, Anders Svanebo) +58,0.

Damer, stafett, 4x5 km

1) Norge 1 (Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug, Heidi Weng) 53.33,1, 2) Finland (Krista Parmakoski, Kerttu Niskanen, Laura Mononen, Anne Kyllönen) + 1.59,1, 3) USA (Rosie Brennan, Sadie Bjornsen, Elizabeth Stephen, Jessica Diggins) +2.07,1, 4) Norge 2 +2.08,5, 5) Sverige (Ida Ingmarsdotter, Emma Wikén, Maria Rydqvist, Charlotte Kalla) +2.38,4, 6) Tyskland +2.44,8, 7) Norge 3 +3.16,6, 8) Ryssland 2 +3.27,2, 9) Ryssland 1+3.39,4, 10) Norge 4 +4.36,4.

(TT)