Lösningen: Kan tävla mot män

Förslaget för att jämna ut Norges dominans

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Charlotte Kalla och Marcus Hellner i samma stafett.

Det kan bli verklighet när Internationella skidförbundet nu diskuterar en ny tävlingsform för att jämna ut Norges dominans inom sporten.

– Jag tror inte det skulle hjälpa, säger norske åkaren Finn-Hågen Krogh till NRK.

Förslaget som Internationella skidförbundet (Fis) just nu diskuterar är en ny tävlingsform där herrar och damer möts i en mixad stafett, skriver NRK. Tävlingsformen har varit en succé inom skidskyttet och Fis förhoppning är att en ändring också skulle jämna ut Norges nuvarande dominans i skidspåret.

Var etta, två och trea

I Lillehammer senast var Norge etta, tvåa och tre i herrstafetten.

– I Lillehammer var det åtta nationer som kom till start i damstafetten samtidigt som det var 14 nationer i herrstafetten. Med en mixad stafett med två herrar och två damer i varje lag skulle vi ha minst 14-15 nationer till start och det blir bra underhållning, säger ordföranden i längdskidåkningskommittén Vegard Ulvang till NRK.

Förhoppningen är att den nya disciplinen skulle ge fler nationer chansen att vinna stafetten då det inte längre krävs fyra toppåkare av samma kön. Det skulle därmed öppna för mer toppade lag där Sverige till exempel hade kunnat köra med Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Marcus Hellner samt Calle Halfvarsson i ett potentiellt vinnarlag.

”En spännande tävlingsform”

Ulvang säger att tävlingsformen kan införas redan till nästa säsong men reaktionerna bland åkarna är blandade. Norske Finn-Hågen Krogh, som fanns med i det andraplacerade laget i söndagens stafett, ifrågasätter förslaget.

– Jag är i grunden inte för den typen av tävlingsformer. Vi har redan tillräckligt många. Norge är dessutom starka både på dam- och herrsidan så jag tror inte att fler nationer skulle komma närmare vår nivå. De måste helt enkelt jobba hårdare och bli bättre på att åka skidor, säger 25-åringen till NRK.

Niklas Dyrhaug, som vann söndagens stafett, är mer positiv.

– Nu har ju Norge bra utövare från båda könen men det är klart att några nationer inte har lika många. Därför tror jag att en mixed-stafett skulle kunna vara en spännande tävlingsform, säger 28-årige Dyrhaug till NRK.