Halfvarsson ger upp: Blickar mot nästa...

Halfvarsson.
SPORTBLADET

Världscupen i längd har knappt börjat.

Ändå ger Sveriges på förhand största herrhopp upp sina chanser på en topplacering.

– Den här säsongen får jag ta med en klackspark, säger Calle Halfvarsson till TT.

Norrmannen Martin Johnsrud Sundby leder världscupen i längdskidor på 466 poäng. En god skörd så här långt, men inte ens en tredjedel av vad slutvinnare brukar samla ihop.

Calle Halfvarsson hade hoppats kunna utmana i VC-toppen. Men svensken står på noll poäng eftersom han inte har tävlat än. En bihåleinflammation har förstört fem veckor för 26-åringen, och sviterna av den får honom att avstå lördagens tremil i schweiziska Davos.

På söndag debuterar Halfvarsson i stället i fristilssprinten. Men på startlinjen kommer det inte stå en segerviss och jaktlysten svensk som tror sig kunna jaga Sundbys rygg i VC-toppen.

"Blickar mot nästa..."

– Att jag ska kunna vara med och slåss i världscupen är omöjligt. Och till Tour de Ski har jag knappast hittat tillbaka till någon bra form. Jag har faktiskt redan börjat blicka framåt mot nästa säsong. Den här säsongen får jag ta med en klackspark, säger Halfvarsson till TT.

I fjol tog sig Halfvarsson till final i Davos sprint, som går på 1500 meters höjd. Den här gången är han av naturliga skäl mer tveksam till sin kapacitet.

– Jag har inte kunnat träna på riktigt än heller, så det jag siktar på är att ta mig vidare från tidskvalet. Klarar jag det så har jag gjort det bra, säger han till TT.

Marcus Hellner har haft en om möjligt tyngre säsongsöppning än Halfvarsson. 30-åringen är fortfarande inte i tillräckligt gott slag för att tävla i Davos i helgen.

FAKTA

Lördagens lopp

11.15: Damernas 15 km F

Svenskar: Charlotte Kalla, Jonna Sundling, Emma Wikén, Anna Haag, Linn Sömskar, Evelina Settlin.

Favorit: Therese Johaug, Norge, får tills vidare gälla som favorit på vartenda distanslopp hon ställer upp i. Men i fjol vantrivdes hon på höjden, blev bara fjärde norska och fick bland annat stryk med 20 sekunder av Heidi Weng.

14.00: Herrarnas 30 km F

Svenskar: Daniel Richardsson, Martin Johansson, Simon Andersson, Anders Svanebo, Mikael Norberg.

Favorit: En norrman. Ja, faktiskt, lite vem som helst i röd dräkt.

De norska herrarna har sju av de tio första platserna i världscupen och tog en trippelseger i fjol (Glöersen, Northug, Jespersen). Alla tre är med igen, och de flanekras av Sundby, Krogh, Tönseth, Dyrhaug...

Ett tips ändå? Okej, Martin Johnsrud Sundby vinner igen.