Kalla står över sprint: "Hon måste bli pigg"

Foto: TT
SPORTBLADET

Charlotte Kalla hade en tung helg i Davos.

Nu avstår 28-åringen en god chans att plocka poäng på världscupledaren Therese Johaug.

– Med det debacle hon hade beslutade hon att hoppa över sprinten, säger damtränaren Mattias Persson.

I vinter har längdåkarna inga mästerskap. Därför har Charlotte Kalla satt upp som mål att för första gången komma på pallen i den totala världscupen.

Det såg lovande ut de första två tävlingshelgerna, men förra veckan fick 28-åringen ett bakslag i Davos. Hon blev sjua på 15 kilometer fritt och slogs ut i prologen i sprint, vilket drog ner henne till femte plats i totalen.

"Måste behålla tryck"

På lördag rullar världscupen vidare med fristilssprint i italienska Toblach. Normalt sett vore det en bra chans att plocka in poäng på norskan Therese Johaug som föredrar längre sträckor, men Charlotte kommer inte till start. I stället sparar hon energi till söndagens 10 kilometer klassiskt och sedan till Tour de ski, som börjar på nyårsdagen.

– Det är rent taktiskt gentemot touren. Det bestämde hon redan förra helgen. Hon måste bli pigg, säger damtränaren Mattias Persson.

Hur har veckan sett ut?

– Hon har haft ett annat träningsupplägg mot det hon haft förut. Vi hoppas att det ska visa sig positivt redan till veckan, annars är det touren som gäller.

Har ni kommit till en slutsats: vad berodde förra veckans misslyckande på?

– Hård träningsbelastning och mycket tävlingar gör att kroppen blir sliten. När målet ligger på att åka fort på touren måste vi behålla tryck i träningen för att lyckas.

Två tourer kvar i vinter

Vad betyder det för totalen att Kalla står över en bra chans att ta in på Johaug?

– Det är också så att det kan ge mer poäng att vara pigg och fräsch på söndag i stället för att göra mellanmjölk på båda. I dagsläget är det inte viktigast att skrapa ihop poäng till höger och vänster utan att bli i slag till touren.

Är målsättningen fortfarande att komma på pallen?

– Ja. Det är fullt möjligt att hon kan vara det. Skulle vi exempelvis samla ihop 15 poäng på lördag och 15 på söndag vore det bättre att ta 80 på en dag. Man ska också veta att på fyra månaders tävlingssäsong har vi hittills gjort en. Och det är två tourer kvar (Tour de ski 1-10 januari och Ski Tour Kanada 1-12 mars), säger Mattias Persson.

En som inte missar lördagens tävlingar är ledaren av sprintcupen, Stina Nilsson. Dessutom bjuder helgen på två säsongsdebuter. Förra helgen vann Sofia Henriksson (Piteå Elit) och Maja Dahlkvist (Falun-Borlänge SK) varsitt lopp i Skandinaviska cupen, nu är Dahlqvist uttagen i sprint och Henriksson i distansloppet.

FAKTA

Svenska deltagare i Toblach

Damer sprint (f) lördag

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå och Linn Sömskar, IFK Umeå.

Herrar sprint (f) lördag

Johan Edin, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Simon Persson, IFK Umeå, Teodor Peterson, Åsarna IK och Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Damer 10 km (k) söndag

Anna Haag, IFK Mora SK, Sofia Henriksson, Piteå Elit, Charlotte Kalla, Piteå Elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Emma Wikén, Åsarna IK och Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK.

Herrar 15 km (k) söndag

Simon Andersson, Falun-Borlänge SK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Emil Jönsson, IFK Mora SK och Marcus Hellner, Gellivare Skidallians.