Nya regeln som gör norrmännen störst

SPORTBLADET

Sedan 80-talet har Ingemar Stenmark varit den skidåkare i en FIS-sport med flest världscupssegrar.

Nu petar Marit Björgen honom från tronen.

Allt tack vare en drastisk regeländring, som NRK berättar om.

Petter Northug har inte vunnit något individuellt lopp i vinterns världscup. Ändå har han gått från 18 till 36 segrar och därmed passerat Gunde Svan, som när han avslutade karriären stod på 30. 

Marit Björgen är mammaledig från världscupen den här vintern. Ändå har hon tagit ett jättekliv, från 75 till 102 segrar. Det gör att norskan blåser om Ole Einar Björndalen och rentav Ingemar Stenmark, vars 86 vinster i världscupen inte längre är det mesta som någon tagit i en FIS-sanktionerad gren.

Vad som har hänt?

Ja, inte har de två norrmännen tävlat i smyg.

Flera ändringar

I stället är höjningarna resultatet av ett beslut som internationella skidförbundet fattat inför vintern. Det är norska NRK som rapporterar att alla segrar i etapper – som i Tour de ski och minitoruren i Ruka – numer också räknas. Ännu har inte listorna uppdaterats, men det är bara en tidsfråga, enligt NRK, som också meddelar om andra förändringar i segerstatistiken. Tidigare behövde en åkare fullfölja en tour för att få tillgodoräkna sig en delseger, men så ska det inte vara längre. Dessutom ska den som går först över mållinjen i en jaktstart ses som en segrare, även om en annan åkare har snabbast tid för dagen, vilket exempelvis gör att Martin Johnsrud Sundby, som var först i mål sista dagen i Ruka i vinter, kommer få segern trots att hans tid bara var näst bäst.

”Färre tävlingar förr”

Svenska skidförbundets förbundsdirektör Nikas Carlsson tycker att FIS nya sätt att räkna segrar är korrekt.

– Det finns en logik i att vi klassificerar tävlingar på samma sätt, fast det var mycket färre tävlingar förr, säger han.

Du ser det inte som ledsamt att gamla resultat får svårare att hävda sig nu?

– Nej. Det hade gått att räkna procentuellt hur många segrar man tar i jämförelse med hur många lopp man ställer upp i. Det skulle ge någon rättvisa. Men jag tycker också att det finns logik i att en dags världscupstävling ger en seger. Så har man alltid räknat.