Svenska ilskan mot upplägget

 ”Tappar tjusningen”  ”Ospännande”  ”Avgjort för tidigt”

Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Kallas tränare Magnus Ingesson är kritisk till bonus-sekunderna.
SPORTBLADET

LENZERHEIDE. Slopa bonus­sekunderna för topp tre!

Inför Tour de ski kommer Charlotte Kallas tränare Magnus Ingesson med ett utspel.

Han tycker att belöningen för pallen i touretapperna minskar spänningen inför finaldagens klättring.

– Man tappar tjusningen med backen, säger han till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Jakten på johaug Svenskarna är rädda att spänningen försvinner direkt när topptrion belönas med extra bonussekunder. ”Men detta säger jag inte för att Johaug är bäst, utan det kan jag tycka mer som åskådare”, säger Charlotte Kallas tränare Magnus Ingesson.

Den stora skidfesten inleds med sprint i dag i Lenzerheide och slutar med ­finalklättringen i Alpe Cermis i italienska Val di Fiemme.

Vägen dit är lång, totalt sju etapper ska köras före sista dagen.

Och i tävlingarna finns massor av bonussekunder att hämta.

Charlotte Kallas tränare Magnus Ingesson tycker dock att flera av dem är onödiga.

”Är inget roligt”

Det handlar om de extra sekunderna som ettan (15), tvåan (10) och trean (5) får i fem av loppen (alla distanslopp utom det sista, finalen).

– Jag är inte så förtjust i bonussekunderna i mål. Det blir så glest inför final­dagen. Det är inget roligt. Den bästa borde premieras, men inte mer än tiden. Det blir väldigt glest och utdraget, säger han.

Han tycker att det främst ger utslag på damsidan. Där kan suveräna Therese Johaug, som har chans att vinna alla distanslopp, komma att starta långt före sina konkurrenter den sista dagen.

Tour de ski kan alltså ­vara avgjort redan långt före klättringen. Redan dag två kan Johaug plocka 45 bonussekunder.

”Vill åt spänningen”

– Detta säger jag inte för att Johaug är bäst, utan det kan jag tycka mer som åskådare, påpekar Magnus ­Ingesson som hellre ser en jämn fajt hela vägen.

– Det är spänningen man vill åt. Jag tycker också att det är svårt för tv-tittarna att förstå allt med bonus­sekunderna, säger han.

Maria Rydqvist som är en av startfältets skickligaste klättrare håller med:

– Det har varit utspritt ­varje år. Det blir nästan lite orättvist när de ska ha extra sekunder. Vad fyller det för funktion när de ändå är först? säger hon och fortsätter:

– Jag tänkte på det förra året. Det var samma personer som fick alla bonussekunder hela tiden. Jag tror att det gör tävlingen mer ospännande. Man har utgått från att det är olika personer som får bonus­sekunderna men så är det inte i damtävlingen i alla fall.

Kalla håller med

Även Charlotte Kalla skulle gärna se en förändring i framtiden.

– På herrarnas masstarter kan det handla om ganska täta dueller, där kanske de måste splittras genom bonussekunder. Damloppen brukar vara avgjorda långt innan mållinjen. Jag tror att det skulle kunna gå att behålla spänningen mycket längre in i touren om det inte är för avgjort för tidigt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM