Efter ilskan – kan göra om Touren

Tävlingsledningen: Aldrig bra när vi får för stora marginaler

SPORTBLADET

LENZERHEIDE. Internationella skidförbundet (Fis) har ­inte diskuterat frågan om att slopa bonussekunder för pallåkarna.

Men det kan bli en ­ändring i framtiden.

– Drömmen vore att ha en form av masstart i Alpe Cermis, säger Pierre ­Mignerey som är tävlingschef på Fis.

Upplägget på Tour de ski är omgjort. Prologen är ­borta, man inleder med en sprint och dag två ligger det längre etapper med flera spurtpriser.

Det finns en risk att Tourens sammanlagda ledare ­redan efter två dagar skaffat sig slagläge som räcker hela vägen upp i slalombacken.

Stort försprång

På damsidan brukar marginalerna bli större än på herrsidan. Mycket pekar på att Therese Johaug kommer att få starta med stort försprång i finaletappen.

Magnus Ingessons förslag om att slopa bonus­sekunderna till topp-tre-åkarna i distansloppet välkomnas av Fis.

”Inte diskuterat det”

– Vi har inte diskuterat det. För ingen har givit oss den här inputen när det är läge att diskutera det på ­våren eller tidig höst när vi normalt pratar om regeländringar, men jag förstår hans argument. Detta är förstås något som vi kan diskutera. Det är aldrig bra när vi får för stora marginaler mellan de aktiva i totalställningen, vi villl behålla ­spänningen hela vägen, ­säger Pierre Mignerey men påpekar:

– Vi måste ha samma ­regler för damer och herrar. På damsidan är det korrekt att några av damerna är så starka att marginalerna kommer att vara stora redan tidigt under Touren. Fast kanske sprintloppen kan påverka lite. Du kan vinna mycket bonusekunder där.

Therese Johaug själv vet att hon troligen kommer att tappa marginal i sprintloppen, men hon ser chans att plocka igen det.

Finns det en risk att du tar död på spänningen ­alldeles för tidigt?

– Nej, det är det nog ingen fara med. Det är många starka tjejer som kan lyckas både i sprint och på längre distanser, säger Therese ­Johaug.