”Det kan bli en vallasmäll”

Snön väntas komma inför lördagens lopp

SPORTBLADET

LENZERHEIDE. Det är en viktig Tour-distans.

Det kan bli svårvallat – det väntas snö i Lenzerheide.

– Det kommer att bli en utmaning, säger svenska landslagets vallachef Urban Nilsson.

Efter bara backar och aprilsol i fjällen kommer det under lördagen att snöa enligt väderrapporterna.

Det svenska vallateamet valde att avsluta jobbet snabbt under fredag kväll för att starta tidigt på lördag morgon och testa skidor inför dagens längre etapper där det finns många bonussekunder att köra om.

Damerna kör 15 km och herrarna 30 km, båda i klassisk stil.

– Det kommer att snö under dagen enligt vår meteorolog. Inte toksnöfall. Men det kan bygga på, mellan 10-15 cm, säger vallachef Urban Nilsson.

Nysnö kan ställa till det. För Sverige eller någon annan nation.

”Hoppas på 70 centimeter”

Den nya snön kommer att falla på rejält med konstsnö och kommer det inte mycket nysnö så kyler konstsnön som redan ligger underifrån, säger Urban Nilsson.

Kan bli utslagsgivande?

– Så kan det vara. Det kan bli svårvallat. Det kommer nog bli någon plusgrad på dagen, sen sjunker temperaturen. Herrarnas lopp blir som en ny tävling, det har jag påpekat för teamet. Det gäller att vara på tårna. Lyckas vi med tjejerna kan vi inte vara trygga med det.

Sveriges hopp på herrsidan, Emil Jönsson började ladda för herrarnas tremil redan på nyårsafton då han testade material för lördagen.

– Det är då Touren kommer att avgöras. Och det kan bli en vallasmäll åt något håll, säger sprintåkaren som hoppas på mycket snö.

– Jag hoppas på 70 centimeter. Så man kan gå runt i hög snö, med en spurt på slutet..., säger Emil Jönsson.