Fyra norrmän i topp i touren

Foto: AFP
Tre norrmän på pallen.
SPORTBLADET

En, två, tre, fyra norrmän i topp.

Överlägsne Martin Johnsrud Sundby vann tremilen före Petter Northug och Didrik Tönseth.

– Det var ett helvete, det var brutalt, säger Northug.

Foto: TT
Martin Johnsrud Sundby vann tremilen.

Martin Johnsrud Sundby var förkyld inför Tour de Ski, men den har inte gjort stjärnan sämre. I går var han i sprintfinal och på lördagen följde han upp med att vinna herrarnas 30 kilometer klassiskt.

Johnsrud Sundby gjorde ett ryck efter två mil och då orkade ingen följa.

En klunga på sju man följde Johnsrud, men med två kilometer kvar ryckte Petter Northug, Didrik Tönseth och Sjur Röthe.

Northug spurtade till sig andraplatsen före Tönseth.

– Det var ett helvete, det var brutalt. Personligen är jag glad för att det gick fort, för då spricker det upp lite. Planen var att visa mig tredje och fjärde rundan. Jag kan inte göra som Martin och gå tufft från start. Jag är en femmilsåkare, jag måste få köra in mig lite, säger Northug till NRK.

”Omöjligt att gå på”

Northug var 35 sekunder efter Johnsrud Sundby i mål. Stjärnan leder nu totalen 1.18,4 före Northug.

– Det var lika jävligt som jag hade tänkt. Det är bara smärta från start till mål. Jag fick några sekunder och jag tror att jag får ganska bra hjälp av killarna där bak som inte onödigtvis drar upp farten. Vi gör ett mycket bra jobb lagmässigt, säger Johnsrud Sundby till SVT.

Johnsrud Sundby ser redan ut att ha avgjort touren, men Northug har inte helt gett upp.

– Nu ser det svårt ut. Martin har fått en drömstart, men jag är väldigt nöjd med min start också. Det blir nog mer en försvarsposition, att försvara min andraplats. Men jag tror att det är en fördel i toppen, det kan vi dra nytta av, säger han till SVT. 

Simon Andersson blev bäste svensk på en 22:a plats. För Emil Jönsson var det en tung dag. Svensken gick i mål som 39:a, drygt fyra minuter efter segraren.