Ny norsk trippel och Sundby i topp

1 av 2 | Foto: TT
SPORTBLADET

Martin Johnsrud Sundby är fortsatt överlägsen i Tour de Ski.

Norrmannen vann herrarnas jaktstart före landsmännen Petter Northug och Finn Hågen Krogh.

– Det var ett skitlopp, säger Johnsrud Sundby.

Martin Johnsrud Sundby hade en jätteledning i jaktstarten på 10 kilometer fristil. Den norske stjärnan gick ut hela en minut och 18 sekunder före tvåan Petter Northug.

Northug fick sällskap av Didrik Tönseth, men gjorde ett ryck med en dryg kilometer kvar och knep andraplatsen. Finn Hågen Krogh slutade trea efter att målfoto fått avgöra spurtstriden mot Sergej Ustiugov.

Andersson bäste svensk

Northug var 1:25.2 efter Johnsrud Sundby i mål och tappar totalt 12 sekunder på landsmannen när bonussekunderna är inräknade.

– I dag var riktigt tungt. Jag kände av loppen jag varit över på fredag och lördag. Ett skitlopp, säger Johnsrud Sundby till SVT.

Den norske giganten leder därmed Tour de Ski en och en halv minut före Northug.

– Det var tungt i starten. Jag hörde att gruppen bakom tog in lite, jag slog om sista kilometern. Det var ett ok race, men det var inte bra, säger Northug.

Johnsrud Sundby:

– Jag är väldigt nöjd med att jag klarar att öga några sekunder bak. Jag tror att jag behöver det. Sprinten på tisdag är min akilleshäl.

”Omöjligt att ta Martin”

Northug hoppas att han kan ta in lite på landsmannen i sprinten.

– Sprinten blir ju viktig, men där kan Martin också gå fort. Jag måste bara försöka göra bra lopp och inte ha en dålig dag.

Trean Korgh tror inte att någon kommer att rå på ledaren.

– Det är omöjligt att ta Martin. Touren är lång, man får inte ge upp, men det verkar omöjligt, säger Finn Håken Krogh till SVT.

För svensk del var det en ny tung dag. Simon Andersson blev bäste svensk på en 27:e plats.

– Det kändes okej i början, sedan tog det tvärstopp sista två kilometerna, sen stod jag och stampade i någon backe, säger Andersson till SVT.