Skrällen: Johaug knäcktes i jakten

Foto: TT
Ombytta roller Flugstad Östberg var tvåa bakom Johaug i mål i går – men i dagens jaktstart tog hon sig överraskande förbi.
SPORTBLADET

LENZERHEIDE-STOCKHOLM. Det blev en skräll i damernas jaktstart.

Ingvild Flugstad Östberg knäckte Therese Joahug och leder nu Tour de Ski.

– Det var något utöver det vanliga, säger Charlotte Kalla som slutade fyra.

Therese Johaug gick ut 4,5 sekunder före Ingvild Flugstad Östberg i jaktstarten på 5 kilometer fristil.

Det flesta hade väntat sig att norskan skulle dra ifrån och ta en ny seger i Tour de Ski, men så blev det inte.

– Det var tufft i dag. Ingvild var bättre än mig. Jag gjorde så gott jag kunde. Syran kom och tog mig i dag... Det fanns inte en chans. Det är så på jaktstart när hon startar bara fyra sekunder efter och kan öppna med att gå i min rygg så är det svårt. Det var tufft på slutet, säger Therese Johaug till Sportbladet.

Flugstad Östberg tog sig upp i rygg på Johaug och kunde sedan rycka förbi och knäcka stjärnan sista kilometern.

Tappade på Weng

Charlotte Kalla kunde inte rå på Heidi Weng som gick ut som trea, 27 sekunder före svenskan. Avståndet var detsamma i mål, men Weng får fem bonussekunder vilket innebär att Kalla nu är 33 sekunder efter norskan i jakten på tredjeplatsen.

– Jag försökte öppna offensivt, men ändå kontrollerat. Det kändes ju väldigt bra i början. Jag fick rapporter om att jag tog in på Weng. Jag visste att det gällde att tugga på, säger Kalla till SVT.

Flugstad Östberg leder nu Tour de Ski 14 sekunder före Joahug.

–  Jag har hört rykten om att hon har haft en bra träningssommar och bara väntat på att få visa det. Men det här är något utöver det vanliga, säger Kalla.

Ingvild Flugstad Östberg själv var mycket lycklig och skojade om att hon nog kommer att le när hon ser sitt segerskrik på tv efteråt.

– Jag är väldigt överraskad. Hon har ju visat en helt annan nivå än vad vi resten av oss har haft på distanslopp resten av året och att vara med och slåss med henne är jag väldigt överraskad över, säger Ingvild Flugstad Östberg.

ARTIKELN HANDLAR OM