Svenskan: ”Dödar hela idrotten...”

Kritik mot systemet: ”Dumma grejer”

Foto: TT
SPORTBLADET

LENZERHEIDE/STOCKHOLM. Norge fortsätter att dominera Tour de Ski.

Nu riktar Ida Ingemarsdotter kritik mot bonussekundsystemet.

– De dödar inte bara touren, de dödar hela idrotten, säger hon.

De flesta trodde att Therese Joahug skulle ta hem jaktstarten på 5 kilometer fristil. Men stjärnan blev snuvad på segern av lagkamraten Ingvild Flugstad Östberg. Norskorna leder nu touren stort.

Efter jaktstarten var Ida Ingemarsdotter kritisk till bonussekunderna.

– De här bonussekunderna på masstartsloppet, de dödar kanske inte bara touren, de dödar hela idrotten i stort sett känns det som.

”Snuskigt bra”

Ingemarsdotter fortsätter:

– Norskorna är ruskigt, snuskigt bra. Det är bara att lyfta på hatten. Men om du tar alla (bonussekunder), som i går, kan du plocka ihop 45 sekunder. Sådana är reglerna och det är bara att gratulera den som är i bra form och går fort.

Flera åkare har tidigare varit kritiska till systemet. ”Jag är på 19:e plats på 1m49s men långt bort totalt. Skitbonussekunder! Dumma grejer!”, skriver franske stjärnan Maruice Manificat.

Och inför Tour de Ski kom Charlotte Kallas tränaren Magnus Ingesson med förslaget om att FIS (Internationella skidförbundet) ska plocka bort bonussekunderna för alla topp-tre åkare (de får 15, 10 och 5 vid målgång).

– De hade säkert en tanke med det när de gjorde så att distansåkare skulle ha chans att plocka igen efter sprinten. Men som vi ser nu, de bästa åkare bra både i distans och sprint och då blir det utslag, säger Ingemarsdotter.

”Inte nytt”

FIS tävlingschef Pierre Mignerey har noterat kritiken och säger att upplägget ska diskuteras efter säsongen.

– Bonussystemet är inte nytt, skillnaden i år är att vi har en sprint första dagen och lång distans med mycket bonussekunder andra dagen. Men vi vill inte heller att Touren ska avgöras tidigt. Detta är något som vi kommer att diskutera efter säsongen, säger han till Sportbladet.

I dagens lopp var den endast bonussekunder till pallåkarna.