Tourlivet – en sörja

Motigt, lerigt och blött för svenska hoppen

1 av 2 | Foto: Foto: BILDBYRÅN
ursäkta, har ni snö eller? Snön lyser med sin frånvaro i Oberstdorf. ”Det kan bli fegkörning så det ser fjantigt ut”, säger svenskan Anna Haag.
SPORTBLADET

OBERSTDORF. Skidlivet på Touren kunde vara alldeles, alldeles underbart för de svenska åkarna.

Men just nu är det motigt, lerigt och blött.

– Det är kul när det är lite jävligt, säger Stina Nilsson.

– Det kan bli fegkörning så det ser fjantigt ut, menar Anna Haag.

Foto: BILDBYRÅN
Anna Haag.

Tour de Ski-åkarna har landat i Oberstdorf.

De plumsade ner mitt i en lerig sörja.

Många av åkarna blev positivt överraskade – spåren var bättre än förväntat. Ändå var det blött och tungt och de klev av våta och kalla.

I dag förväntas det frysa på lite och då kan det gå lite snabbare i sprinten. Men skidlivet har gått från att vara vitt till att bli alldeles grått.

”Visst är det stört”

Nytt i packingen: regnkläder.

– I år har vi bättre regnkläder som vi kan använda, säger Anna Haag som påpekar:

– Visst är det stört. Man ska behöva ha vinterkläder på. Jag har inte använt mitt varma superunderställ än i vinter, säger hon.

Stina Nilsson saknar också de vita månaderna.

– Jag var ganska bortskämd med snö när jag var liten. Det är jättetråkigt att det går åt det här hållet som det verkar göra, säger Stina Nilsson.

”Tråkigt för barn”

De milda vintrarna påverkar åkarna. Snön som föll över Alpenhotel en bit upp i bergen i går förvandlades till snöblask när åkarna kom ner till skidstadion där en konstsnö-bana bildar tävlingspist.

Även i vardagen påverkas de svenska skidåkarna.

– Jag är glad för att man bor på ett ställe där man tillverkar snö (Östersund). Man blir lite begränsad i var man kan bo, säger Anna Haag och fortsätter:

– Det är tråkigt för barn att man inte kan ha skidåkningen till vardags. Det blir som för alpinåkare, man ska på glaciärskidåkning när man är 12–13 år, det är inte skidåkning. Den dagen jag måste tävla i en tunnel håller jag inte på längre, säger hon.

Stina Nilsson är kanske dagens största hopp i den klassiska sprinten.

När hon väl tävlar spelar underlaget ingen roll, så länge formen är där och i söndags gjorde hon sin bästa etapp rent formmässigt i Tour de Ski.

– För mig spelar själva snön ingen roll, men det ger en helt annan skidglädje när snön hänger i träden. Nu blir det en liten utmaning, det är kul när man tagit sig igenom det, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att jag behärskar det mesta om jag är i form. Jag har inga problem om det är sladdriga spår. Det kanske kan gynna mig jämfört med om det är en åkare som behöver ha hårda spår.

Spåren kommer sannolikt att saltas, men Anna Haag var efter träningen i går ändå lite bekymrad för en av backarna.

– Det blir intressant. Just nu kan bara en köra där. Det kan bli fegkörning så det ser fjantigt ut, säger hon.

I sammandraget är det främst Charlotte Kalla som jagar sekunder för att knappa in på norskan Heidi Wengs tredjeplats.

ARTIKELN HANDLAR OM