Norske trean kan lägga sig i sprinten

Kall sprint väntar: ”Man får fundera om det är värt det”

Foto: BILDBYRÅN, AP
SPORTBLADET

Trea i Tour de Ski.

Då funderar Finn Hågen Krogh på att lägga sig i dagens sprint – för att spara kraft.

– Det kan bli kallt att stå ute hela dagen, säger han till TV2.

I dag väntar den fjärde etappen av Tour de Ski med en klassisk sprint i tyska Oberstdorf.

Men förutsättningarna präglas av dåligt väder och det får tourens totaltrea, norske Finn Hågen Krogh, att fundera på att förlora dagens sprint med flit för att i stället spara kraft till kommande lopp.

– Min utgångspunkt är att komma så långt som möjligt, man man måste alltid känna efter hur kroppen mår. Man får fundera på om det är värt att ta så många bonussekunder, med tanke på kostnaden. Det kan bli riktigt dåligt väder under sprinten och då kan det bli kallt att stå ute hela dagen för att vänta på nya heat, säger Krogh till norska TV2.

30 sekunder efter Northug

Efter dagens sprint – där bonussekunderna delas ut enligt det att ettan får 60 sekunder, tvåan 56 sekunder, trean 52 sekunder och så vidare i fallande skala – väntar en tuff masstart i morgon.

I skrivande stund startar 25-årige Finn Hågen Krogh 30 sekunder efter tvåan Petter Northug och två minuter efter Martin Johnsrud Sundby i totaltabellen av Tour de Ski.

– Det är fortfarande en bit upp, men mycket kan hända. Det kan vara bra att ha några bonussekunder med sig i bagaget om det skulle bli ett fall eller stavbrott under masstarten, säger Finn Hågen Krogh.