Bara Ingemarsdotter följde Kalla-planen

Stina Nilsson: ”Då kommer det låsa sig”

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

OBERTSDORF. Svenska lagledningen hade en plan för att hjälpa Charlotte Kalla i totalen.

Men bara Ida Ingemarsdotter valde samma heat som norskan Heidi Weng.

– Jag inte kan göra något speciellt mot en viss åkare för då kommer det att låsa sig ännu mer och då hjälper det varken mig eller Charlotte, säger Stina Nilsson.

Redan efter söndagens jaktstart berättade damtränaren Mattias Persson för Sportbladet om tankarna inför tisdagens sprint.

Charlotte Kalla jagar Heidi Weng i den totala sammanställningen och har 30 sekunder upp. Bonussekunderna i sprinten kan bli viktiga.

– Tar Charlotte sig vidare finns det bonussekunder att ta genom att bara komma i rätt heat.  Det är kanske en annan som kan åka i samma heat som henne (Heidi), sa Mattias Persson då.

Ida: ”Får lyssna”

Inför sprinten har de aktiva fått ta del av tankarna. Men efter dagens prolog var det bara Ida Ingemarsdotter som valde att gå i samma heat som Heidi Weng – de andra svenskorna spred ut sig.

– Har Persson en bra plan får jag lyssna på den, sa Ida Ingemarsdotter före sprinten.

Stina Nilsson valde istället heat två och Charlotte Kalla själv heat ett medan Hanna Falk tog heat fyra och Evelina Settlin heat 3.

”Vill unna Charlotte”

Och Stina Nilsson var tveksam till taktiken före sprinten.

Så här sa hon till Sportbladet.

– Jag vill unna Charlotte att åka fort. Men jag tror jag inte kan göra något speciellt mot en viss åkare för då kommer det att låsa sig ännu mer och då hjälper det varken mig eller Charlotte.

– Jag kommer köra som jag brukar på sprint.

På herrsidan valde Emil Jönsson heat 2, Carl Quicklund samma heat som Petter Northug, det fjärde, och Oskar Svensson heat fem.

Finalpasset i Tour de Ski-sprinten startar 14.30.