Johan Olsson vill slå Sundby i VM 2017

Foto: TT, BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Mitt i det svenska Tour de Ski-mörkret kommer ett spännande besked från Johan Olsson:

– Jag håller fortfarande dörren öppen för comeback i skidlandslaget till nästa säsong. Om de vill ha mig. Det känns minst lika intressant som tidigare, säger den fyrfaldiga OS- och VM-guldmedaljören till TT.

Det är tre händelser de senaste dagarna som gör att Johan Olsson, som tackade nej till landslaget efter fjolårets VM i Falun där han tog både guld, silver och brons, talar om ett kommande VM i Lahtis 2017.

Den första positiva tankeställaren kom på julafton. Då gjorde han ett formtest hemma på rullskidbanan i Sundsvall.

– Jag körde intervaller och noterade liknande testvärden som i fjol vid samma tidpunkt. Det var en härlig känsla, främst med tanke på att hösten varit så fylld av sjukdomar. Jag hade alltså inte tappat någonting, säger Johan Olsson.

Lider med grabbarna

Nästa inspiration fick han i tv-soffan i inledningen av Tour de Ski.

– Jag tycker så otroligt synd om grabbarna och lider verkligen med dem. Det blir samtidigt en extra stor press på laget när Calle Halvfarsson och Marcus Hellner är sjuka. Samtidigt kände jag hur otroligt roligt det hade varit att tävla där. Jag saknar den tävlingsmiljön.

Slutligen erkänner Johan Olsson att norrmannen Martin Johnsrud Sundby har blivit en oväntad motivationskälla.

– Det kanske låter konstigt. Men hans otroliga uppvisning har inspirerat mig. Jag vet att det skulle krävas en enorm insats av mig för att slå honom nästa år. Det är just denna utmaning som blivit extra kittlande för mig.

Johan Olsson poängterar att han tar ett slutligt besked efter säsongen. Nu är det fullt fokus på hans långloppssatsning, som har inletts knaggligt.

Smittad av barnen

En höst fylld av sjukdomar gjorde att han först i december fick koncentrera sig på träning, som gav bra resultat tills han blev sjuk på juldagen.

– Mina barn smittade mig. Men det är egentligen inget som stört mig eftersom jag gör den här långloppssatsningen för att få möjligheten att kombinera skidåkning och umgänget med barnen. Då kan det bli så här.

Nu är Olsson frisk och har börjat träna igen. Men det är först på onsdagen som han avgör om det blir start i helgens Jizerska Padesatka, som avgörs i Tjeckien och ingår i långloppsserien Ski Classics.

– Jag vill vara klok och börja tävla vid rätt tillfälle för kroppen. Det stundar flera långlopp där Vasaloppet är huvudmålet. Då gäller det att vara försiktig och inte tävla för tidigt. För mig är allt fokus på att vinna Vasaloppet. Sedan tänker jag på nästa säsong.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM