”Borde träna mer utförskörning...”

Foto: SVT.SE/SPORT
SPORTBLADET

OBERSTDORF. Tre svenska damåkare trillade i sprinten.

FIS tävlingsdirektör Pierre Mignerey var medveten om de svåra förhållandena, men drog också en annan slutsats.

– Min personliga åsikt är att en del av de svenska åkarna borde träna mer utförskörning, säger han till Sportbladet.

Pierre Mignerey.

Det är när Sportbladet träffar FIS-chefen efter sprintloppet för att diskutera underlaget och ändringarna inför morgondagens masstart som han själv tar upp tanken kring de svenska åkarna.

Flera av dem föll i den kluriga utförsbacken en bit efter start.

Det var en svår, smal backe med mjuk snö, men åkbar som FIS-juryn bedömt det.

– Vi bedömer att det var åkbart. Det var mer att en del åkare är rädda när de kommer till backar som dessa och de använder inte rätt teknik.

– Plogning var inte rätt teknik i dag. Alla incidenter nedför hände med aktiva som inte är tillräckligt säkra på att åka rakt ner.

”Inte bara de svenska...”

Flera svenska åkare trillade - som Charlotte Kalla, Hanna Falk och Stina Nilsson - tycker du att de kan förbättra sin utförskörning?

– Min personliga åsikt är ja. Inte bara de svenska. Titta på Johaug, hon var inte heller så säker. Kanske för att hon inte ville göra något fel för hela Tour-ställningen.

– Vi vet sedan tidigare att herrarna är mer bekväma med att köra full fart nedför och i dag var det flera av damåkarna som nog borde träna mer utförskörning för att bli säkrare.

Bestämd Grip

Det fanns kritik mot arrangören kring snön att man borde skrapat bort den mjuka snön inför kvartsfinalerna. Hur resonerade ni?

– Det är aldrig ett lätt beslut att fatta om vi ska packa snön eller ta bort den lösa snön. Här måste man veta att det finns inget kompakt lager under så om du tar bort och tar bort snö så kommer du till marken till slut... Den mjuka snön var en faktor i dag.

När Sportbladet frågade förbundskapten Rikard Grip om de svenska åkarna är sämre än åkare från andra länder på att köra utför var han bestämd.

– Verkligen inte, det har ingenting med det att göra. Det handlar om en hundradels sekund och så är skidorna borta. Det har inget med teknik att göra, påpekar han.