Skandalåkaren kan snart tävla igen

Österrike vill inte ha honom – men Dürr nära comeback

Foto: TT
Johannes Dürr blev trea på Tour de ski 2014.
SPORTBLADET

Skandalåkaren Johannes Dürr kan snart vara tillbaka i världscupen.

Men Österrike vill inte ha honom.

– Vi misstänker att Dürr kommer att överklaga och hävda att vi stoppar honom från att arbeta som längdskidåkare, säger sportchefen Markus Gandler till Expressen.

Konjak och kokain – så dopade sig skidåkarna

Avstängd för dopning.

Men snart kan den österrikiske skandalåkaren Johannes Dürr, 28, göra comeback i världscupen.

Dürr stängdes av mitt under OS i Sotji 2014 och strax innan det hade han imponerat i Tour de Ski där han blev trea. Dopningen skyllde han på sin egen son.

– Jag var tvungen att tjäna mer för att kunna försörja min familj på ett ordentligt sätt. Min son grät hela tiden och jag fick inte sova. Jag var ändå tvungen att träna och såg ingen annan möjlighet än att dopa mig, sa han 2014.

Kan överklaga

Men den nuvarande dopningsavstängningen löper ut om sju veckor och Dürr har tränat för en comeback samt kontaktat österrikiska skidförbundet för att häva hans livstidsavstängning i landslaget.

– Vi misstänker att Dürr kommer att överklaga och hävda att vi stoppar honom från att arbeta som längdskidåkare, säger Markus Gandler, sportchef på Österrikes skidförbund, till Expressen.

Han ska också ha skrivit ett brev och skickat till förbundet, där det framgått att han har för avsikt att komma tillbaka och tävla.

- Han ringde mig också, faktiskt. Jag kände inte igen numret så jag svarade, men så fort jag hörde att det var Johannes så avslutade jag samtalet. Jag vill inte prata med honom.

”Borde inte få en andra chans”

Bland årets Tour de Ski-deltagare, som pågår fram till söndag, rasar man mot nyheten att Dürr är på väg tillbaka.

– Han ska göra comeback? Det är fruktansvärt att man efter ett sånt grovt dopingbrott kan komma tillbaka så fort. Det måste införas hårdare straff så att vi får bort skiten helt. Han borde inte få en andra chans, säger Emil Jönsson till Expressen.

Konjak och kokain – så dopade sig skidåkarna

ARTIKELN HANDLAR OM