Svenskens förslag: Gör om världscupen

Så vill svenska längdchefen bryta norska dominansen

Foto: TT
Flugstad Östberg, Johaug och Weng – norskorna har dominerat världscupen i vinter.
SPORTBLADET

Ett begränsat deltagarantal i världscupen och en ny prestigefylld Europaliga.

Den svenska längdchefen Johan Sares har ett eget förslag på hur skidsporten ska möta den norska dominansen.

– Man tar bort den brutala (norska) bredden och drar det till sin spets. Det blir mer mästerskapslikt, säger Johan Sares.

Norge är inte bara bäst, åkarna är dessutom väldigt många.

Detta beror på att antalet startplatser i världscupen till stor del bygger på fjolårets framgångar som rankade åkare och vinnare i de olika cuperna (sprint, distans och Skandinaviska cupen).

Eftersom de norska åkarna är framgångsrika får nationen också fler startplatser i världscupen. Alla nationer har rätt till två platser. Norge har vissa helger haft tio och elva åkare med.

– Jag tror att diskussionen som har varit om den norska dominansen måste man ta på allvar. Fortsätter det så här, är det ett hot mot hela sporten, säger Svenska skidförbundets längdchef Johan Sares och fortsätter:

– Där måste man hitta former som gör att det blir mer intressant. Inte straffa någon för att det är bra men hitta andra vägar, säger han.

Mer likt mästerskap

Han har noterat att det finns en viss oro bland skidfans och han befarar att intresset från sponsorerna sviktar på sikt om den norska dominansen fortsätter. Johan Sares har funderat över kreativa lösningar – inte minst de senaste dagarna under Tour de Ski, även om det i går på herrsidan blev en pall utan norrmän.

Han berättar om sina tankar för Sportbladet och påpekar att det är hans personliga idéer men att han kommer att ventilera dem med företrädare för svensk skidsport.

– Något vi ska göra vi i skidsverige är att dra upp en riktlinje. Vi har ju representanter som finns med inom Fis (Internationella skidförbundet). Det ska inte vara fult att vara bra, men jag ser detta förslag som en bra väg att gå, säger han.

Vinner han gehör för sin idé utesluter han inte att det kan bli ett svenskt förslag till Fis-kongressen i sommar.

Och Johans Sares grundidé bygger på att man begränsar antalet startplatser i världscupen.

– Norge kan ha tio åkare nu, men kanske bara ska ha sex och vi fyra. Får vi i Sverige bara med fyra ökar dessutom konkurrensen inom laget. Sex skulle kunna vara en maxkvot för alla, säger han.

Det skulle göra världscupen mer lik ett mästerskap.

För att stimulera utvecklingen av talanger och skapa bra förutsättningar även för de åkare som inte platsar i ”den nya världscupen” vill Johan Sares se en Europaliga.

I dag finns Skandinaviska cupen.

– Man gör en bra andraliga i Europa genom att höja statusen och ha prispengar, säger han.

”Hoppats på lite mer”

För svensk del har världscupen hittills genererat flera pallplatser även om Tour de Ski gått lite tungt.

Johan Sares åker nu ner till Italien för att följa helgens avslutande tävlingar med ett 30-tal samarbetspartners.

– Det är klart att man hade hoppats på lite mer. Men det har varit lite stolpe ut, säger han.

Sponsorerna sviktar inte när det går lite motigt för de svenska åkarna, främst på herrsidan, efter flera succéår?

– Det tror jag inte, det hoppas jag inte. De har blivit bortskämda och har höga förväntningar. Resultaten är färskvara, men det är ingen panik än, påpekar han.

1 av 2
Den svenska längdchefen Johan Sares har förslag på hur den norska dominansen ska mötas.

Därför har norge så många åkare

Utöver de två garanterade platserna har Norge sex nationsplatser tack vare fjolårets starka resultat. Därtill finns extraplatser för vinnare i världscupen, sprintcupen, distanscupen och Skandinaviska cupen. För att inte tala om regeln som säger att arrangörslandet får ha tio extra startande åkare i hemmatävlingar.

Detta leder till att Norge har ställt upp med som mest 17 åkare i Lillehammer, 11 i Davos och 10 i Toblach.