Största snackisarna i årets Tour de Ski

SPORTBLADET

Tre lopp återstår av vinterns Tour de Ski.

Sportbladets Petra Thorén listar de största snackisarna i årets upplaga.

Och det är norsk dominans här också.

MASKINEN

Petter Northug har sagt att han vinner i människoklassen men att landsmannen Martin Johnsrud Sundby dominerar i maskinklassen. I går blev dock maskinen mänsklig. Tränaren Trond Nystad sa att hans skidåkare hade dåliga skidor. Det ville stjärnan inte själv använda som förklaring. ”Jag hatar sådana här dagar. Det är förfärligt slitsamt. I en Tour ska man inte ha så här dåliga dagar, dessvärre”, sa han till VG efter 23:e platsen.

SKEJTADE HON?

Juryn kallade in Therese ­Johaug till förhör efter ­sprinten i tisdags. Norskan såg ut att ta ­några misstänkta skejtskär i starten och sprintfinalen. Hon friades, men juryn fick stark ­kritik efteråt då den franska åkaren Maurice Manificat ­blivit fälld för liknande åkning. Kom Johaug undan för att hon är ­Johaug? undrar man.

– Det är som i fotboll – domaren dömer, säger Therese själv.

FALLEN

”Ni lider av fallsjukan” skojade norska damtränaren Egil Christiansen innan någon i mixade ­zonen ­skojade lite elakt och ­döpte ­Charlotte Kalla till Charlotte ­Falla. De svenska damernas utförskörning har hamnat i fokus och FIS-basen Pierre Mignerey tipsade om mer ­träning i backarna. Och visst var fallen i sprinten lite typiska. Men i går var det faktiskt omöjligt att vika undan när Justyna Kowalczyk stöp på näsan framför svenskorna.

Bara att resa er och ladda om, Charlotte och Stina!

NORSKA TJEJER

Vi kan vara sura, vi kan tycka det är tråkigt men låt oss ­bara för en stund luta oss tillbaka och njuta. När Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng åker i samlad trio, i diagonaltakt är det som en meditativ uppsyn. Vackert, starkt och följsamt.  Och mest imponerande så här långt är Ingvild. Vilken ­utveckling och vilken skön tjej som visar äkta glädje.

Oskar Svensson

SVENSKA HERRMÖRKET

Kanske inte platsar på en internationell ­lista, men väl är ju svenska. Saknade efter Johan Olsson och Daniel Richardsson (långlopp) och sjuklingarna Marcus Hellner och Calle ­Halfvarsson är stor. Hoppet stod till Emil ­Jönsson, men stackarn tar i så luftrören blöder (vila dig nu Emil!).

Så hur ska framtiden blir? Ungefär som ­Oskar Svensson vill ha den, kanske. Talangen har imponerat stort i sprinten och i går blev 18:e åkare i sprinten. Men Johnsrud Sundby bakom sig.