”Skapar oerhörd oro bland åkarna”

Grip kritisk till juryns agerande efter Johaug-fallet

SPORTBLADET

TOBLACH. Tävlingsjuryn i Tour de Ski är fortsatt ifrågasatt för inkonsekvent bedömning.

Norrmanen Niklas Dyrhaug blev nollad i resultatlistan, medan Therese Johaug slapp straff efter liknande skejttag i den klassiska sprinten.

– Det skapar en oerhörd oro inom åkarleden, vad är okej och inte okej, säger Sverige förbundskapten Rikard Grip.

Inför säsongen har Fis (Internationella skidförbundet) skärpt reglerna kring skjettag i klassisk stil.

I tisdagens sprint var flera åkare föremål för diskussion.

Stjärnan Therese Johaug var inkallad till juryn för förhör, men friades. Det gjorde inte norrmannen Niklas Dyrhaug, som nollades i resultatlistan. Detta har väckt stor uppmärksamhet.

– Det måste vara rättvist. Om du heter Therese Johaug, Niklas Dyrhaug eller Maurice Manificat, så bör samma regler gälla, säger Niklas Dyrhaug till norska VG.

– Jag kan acceptera att jag förtjänar en diskning om juryn är konsekvent. Men juryn är inte det. Det var många som gjorde exakt samma sak som inte fick något straff. Då tycker jag att juryn borde se sig själv i spegeln, menar han.

"Svårt se skillnad på händelserna"

När den svenska förbundskaptenen Rikard Grip ger sin syn på saken så menar han att det är två liknande incidenter som borde behandlas lika.

– Jag har väldigt svårt att se skillnad på de två händelserna. Sen är jag inte mannen att bedöma det för jag sitter inte i juryn. V får ha respekt för juryns arbete och det beslut som de har tagit, säger Rikard Grip och fortsätter:

– Sen jag personligen kan inte se skillnad, men jag är heller inte heller expert eller TD (teknisk delegat). Det finns ett schema de följer för varje enskilt case och jag har inte suttit med där och lyssnat på det. Men återigen jag har väldigt svårt att se skillnaden på de två händelserna så de borde blivit behandlade lika, säger han.

Han påpekar dock att det är viktigt att juryn håller en linje som är tydlig för de aktiva.

– Ska vi hålla på med en idrott som är professionell hoppas jag juryn jobbar från det och att alla behandlas lika oavsett vilken placering man har eller vilket namn man har.

Petters skämt om skejtskären

–  Det handlar om att vara konsekvent. Det är viktigt att hålla en linje, annars blir det svårt för dom (åkarna), säger Grip.

Den svenske förbundskaptenen framförde sina synpunkter till Fis tävlingsdirektör Pierre Mignerey redan i går. När Sportbladet träffade Fis-basen under torsdag kväll nickade han medvetet.

– Jo, jag vet vad som är sagt. Och det är svåra beslut att fatta dessutom är det bedömningar gjorda av människor. Men när beslutet är fattat så är det fattat, säger han.

Hur ser du på de här två aktuella fallen?

– Inga kommentarer.

När norska stjärnan Petter Northug fick en fråga om hur han ser på Niklas Dyrhaugs skejtskär då skojade han:

–  Jag hoppas att Dyrhaug skejtar lika bra här i morgon som han gjorde på den klassiska sprinten, då är han på pallen, säger Petter Northug.

Tour de Ski har vilodag i dag och nästa etapp är morgondagens fristil 10/5 km för herr respektive dam.