Northug välkomnar svenska förslaget

"Bara en fördel för oss..."

Foto: TT
Northug har gott häng på pallplats när touren närmar sig sitt slut.
SPORTBLADET

TOBLACH. Svenska längdchefen Johan Sares förslag om att minska Norges dominans i skidspåren välkomnas av – de norska stjärnorna.

– Det hade inte varit negativt för oss heller, säger Sjur Röthe.

– Det hade bara varit en fördel, påpekar stjärnan Petter Northug.

Den norska dominansen i längdcirkusen fortsätter.

Sju av de 12 främsta herråkarna i sammanlagda Tour de Ski är från Norge och på damsidan är fyra på topp-tio-listan norskor.

Utvecklingen har fått många att reagera och i dag berättade Sportbladet om Johan Sares tankar på hur man ska vända trenden.

Han tycker att Fis ska minska antalet startplatser så att en nation max kan ha sex åkare. I dag kör Norge,på grund av tidigare resulat, med både tio och elva åkare.

Mer spets för Norge

Johan Sares förslag möts med öppen famn – av norrmännen.

– Jag tror att hade vi varit sex herråkare här så hade det bara varit mer spets på dem. Det hade bara blivit bättre. Det hade bara varit en fördel, säger Petter Northug till Sportbladet.

Sjur Röthe är inne på samma sak:

– Det kan vara positivt för normännen också med färre åkare. Det blir mer prioriterat för varje åkare. Det märks i trailern (valla-bussen) här när det är tio åkare som ska till start. Ju färre som ska starta ju mer blir de prioriterade, säger han.

Han ser också andra anledningar till att Norge är överlägset resultatlistorna.

– Jag tror att anledningen till att många andra nationer hävdar sig mer i mästerskap än i världscupen är för att de fokuserar på några få skidlopp som betyder allra allra mest. Men vi i Norge måste åka fort från 10 november och hela säsongen för att få vara med. När många, som de bästa svenskarna, väljer långlopp så blir bredden i världscupen mindre och de ser lite väl rött ut i toppen, säger han.

Fokus på Sverige

Damtränaren Egil Christensen tycker debatten är bra.

– Vi har diskuterat om man ska ha en B-cup i världscupen. Det är ett bra förslag, men om man ska dra ner på världscupen så mycket är jag inte säker på. Det är utifrån resulat som vi får världscupsplatserna. Jag tycker man ska få betalt för att göra ett bra jobb...

Sverige förbundskapten Rikard Grip är medveten om chefen Johan Sares tankar. Men just nu är fokus på att få de åkare som tävlar att prestera så bra som möjligt.

– Vi gör det vi kan med den här säsongen. Sen blir det mycket diskussioner runt om vad man kan göra. Det är en stor fråga och jag tror att den är oerhört viktig för sporten. Jag tror det är bra att varje enskild nation sätter sig och funderar på vad som är rätt eller fel väg att gå.

– Det finns gått om tid fram till Fis-kongressen.

Men hur är det att komma till tävlingar och veta att Norge har tio, elva startande åkare på startlinjen?

– Alla som startar av dom har en möjlighet att vara på pallen. De kan ha en åkare som inte har en hundraprocentig dag men ändå lyckas. Det blir mer kännbart för andra nationer som inte har lika många startplatser såklart.